Delftse wetenschappers doen Alcatraz-ontsnapping na

Nieuws - 18 maart 2016 - Webredactie Communication

Op 27 maart start Discovery met een nieuwe serie documentaires, en de eerste is er eentje met een avontuurlijk Delfts tintje. In Alcatraz: Escaping the Rock onderzoeken drie wetenschappers (Deltares en TU Delft) of de beroemdste gevangenisuitbraak uit de geschiedenis geslaagd kan zijn of niet, door het originele bootje na te bouwen en het water van de San Francisco Bay op te gaan.

Virtuele bootjes

De ontsnapping van Alcatraz uit 1962 is altijd omgeven geweest met vraagtekens. Hebben de drie gevangenen veilig de kust bereikt of gingen ze samen met de van regenjassen aan elkaar gelijmde opblaasboot ten onder in de sterke stromingen van de Baai van San Francisco?

Toen Olivier Hoes, watermanagement ingenieur en docent aan de TU Delft, door de stad San Francisco werd gevraagd om toekomstvoorspellingen te doen over de stromingen en het waterpeil van de baai, bedacht zijn collega Rolf Hut dat ze de computermodellen ook kunnen gebruiken om te berekenen of de drie beroemde gevangenen veilig de kust bereikt konden hebben.

Met hulp van computersimulatie-expert Fedor Baart (Deltares) gooiden Hoes, Hut en Baart honderden virtuele bootjes in de baai van San Francisco.

De visualisatie van de situatie waarbij de ontsnappers hard (25 cm per seconde) naar het noorden pedellen:

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.

Ultieme experiment

Om hun model te testen doen Hoes, Hut en Baart het ultieme experiment: Hoes bouwt de boot van regenjassen na en op het moment dat het getij en andere omstandigheden precies gelijk is aan dat van 12 juni 1962, gaan Hoes, Hut en Baart het water van de San Francisco Bay op. Volgens de computervoorspellingen zou het mogelijk zijn geweest om veilig de kust te bereiken. Of het ze lukt: Alcatraz: Escaping the Rock is op zondag 27 maart om 21.00 uur te zien op Discovery.

RTL Boulevard besteedde al uitgebreid aandacht aan de komende Discovery-aflevering: