Dr. Frank Hollmann en dr. Pascale Daran-Lapujade winnen ERC Consolidator Grant

Nieuws - 17 februari 2016 - Webredactie Communication

Dr. Hollmann en dr. Daran-Lapujade (Biotechnologie) hebben beiden van de European Research Council (ERC) de Consolidator Grant uitgereikt gekregen. De komende vijf jaar ontvangen zij elk ongeveer 2 miljoen euro om hun onderzoek te financieren.

Dr. Frank Hollmann  

Biokatalyse en Organische Chemie

Het onderzoek van dr. Hollmann richt zich op het gebruik van water in biokatalyse, om het daarmee nóg duurzamer te maken. Biokatalyse is het gebruik maken van natuurlijke katalysatoren, zoals enzymen, om een chemische verandering teweeg te brengen in een organische verbinding. Vooral redoxreacties, belangrijke reacties voor chemische synthesen, hebben vanuit milieu oogpunt een twijfelachtige status, omdat hierbij kostbare hulpbronnen nodig zijn, die vaak ook als voedsel gebruikt hadden kunnen worden. Het doel van dit project is om dit conflict op te lossen, door deze kostbare hulpbronnen te vervangen door water. Dit wordt mogelijk door de combinatie van licht en speciale katalysatoren. 

 

Dr. Pascale Daran-Lapujade

Industriële Microbiologie

AdLibYeast, het onderzoeksproject van dr. Daran-Lapujade, focust op een modulaire aanpak voor het veranderen van microbiële cellen.

Het gebruik van biologische processen is een belangrijke sleutel tot duurzame ontwikkeling. Deze processen vereisen microben met nieuwe eigenschappen. Hiervoor moeten de genomen van microben, die bestaan uit duizenden genen, ingrijpend worden veranderd. Tot nu toe verloopt het inbrengen van deze verandering stapsgewijs en langzaam.

AdLibYeast beoogt om microbiële platforms te ontwikkelen met gespecialiseerde, verwisselbare synthetische chromosomen. Deze platforms maken het mogelijk om razendsnel talloze configuraties van de stofwisseling te genereren en bieden daarmee unieke, nieuwe mogelijkheden voor fundamenteel onderzoek en industriële toepassing van microben.

/* */