Gastcollege nobelprijswinnaar Steven Chu over klimaatverandering en energie

Nieuws - 23 juni 2016 - Delft Energy Initiative

Op vrijdag 24 juni jl. vond de eerste Nobelavond Delft 2016 plaats. Professor Steven Chu, verbonden aan Stanford University, winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde (1997) en voormalig Minister van Energie van de Verenigde Staten (2009-2013) gaf op vrijdag 24 juni 2016 aan de TU Delft de lezing ‘Climate Change, Energy and a sustainable, low cost path forward and how this government bureaucrat returns to science'.

De industriële revolutie en de landbouwrevolutie hebben de wereld ingrijpend veranderd, maar hadden ook ongewenste gevolgen. Steven Chu zal een kort overzicht geven van de meest recente data over klimaatverandering en het snel veranderende energielandschap, waarna hij zich zal richten op efficiëntere energie en schone energiebronnen als betaalbare optie voor onze energiebehoefte. Daarnaast zal hij ook kort ingaan op zijn huidig onderzoek dat hij sinds zijn terugkeer naar Stanford in 2014 verricht.

Heel het college is terug te zien via deze link.

Delft Nobel Evening 2016 werd georganiseerd door het TU Delft Process Technology Institute.

Biografie prof. Steven Chu

Professor Chu heeft ongeveer 260 papers gepubliceerd op het gebied van kernfysica, laserspectroscopie, fysica van polymeren, biofysica, biologie en batterijen. Hij heeft elf octrooien gedeponeerd, met nog eens vijf in aanvraag. Van januari 2009 t/m april 2013 was hij Minister van Energie van de Verenigde Staten. Als eerste wetenschapper in het Amerikaanse kabinet heeft hij wetenschappers van topniveau aangetrokken voor het Ministerie van Energie, het initiatief genomen voor ARPA-E (Advanced Research Projects Agency-Energy) en de hubs voor energie-innovatie, en kreeg hij van president Obama de opdracht om BP te assisteren bij het bestrijden van de olieramp met de Deepwater Horizon. Als directeur van het Lawrence Berkeley National Laboratory heeft Chu onderzoek gestimuleerd naar het omzetten van zonne-energie in elektriciteit en naar biobrandstoffen voor transport. Aan Stanford University heeft hij twee keer de leerstoel natuurkunde bekleed en heeft daar bijgedragen aan de lancering van Bio-X, een multidisciplinair instituut waar natuurkunde en biologie worden gecombineerd met geneeskunde en techniek, en het Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology. Daarvoor was hij hoofd van de afdeling voor onderzoek naar kwantumelektronica van AT&T Bell Laboratories.

Dr. Chu heeft een groot aantal onderscheidingen ontvangen, waaronder in 1997 de Nobelprijs voor de Natuurkunde, voor zijn bijdragen aan methoden om atomen af te koelen en te vangen met laserlicht. Andere hoogtepunten uit zijn wetenschappelijke carrière zijn de introductie van atoomklokken met atoomfonteinen, atoominterferometrie op basis van optische pulsen, het manipuleren van biomoleculen met een optisch pincet en de eerste experimenten met FRET (‘fluorescence resonance energy transfer’) met een enkel molecuul, waarbij biomoleculen aan een oppervlak waren gehecht. Hij heeft 27 eredoctoraten, is lid van de National Academy of Sciences, de American Philosophical Society, de American Academy of Arts and Sciences, de National Inventors Academy, de Academia Sinica, en is buitenlands lid van de Royal Society, de Royal Academy of Engineering, de Chinese Academy of Sciences en de Koreaanse Academy of Science and Technology.

Na zijn tijd bij de Amerikaanse overheid is Chu weer teruggekeerd naar Stanford, waar hij werkt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor optische beeldvorming met nanodeeltjessondes, voor gebruik in de biologie en biogeneeskunde. Daarnaast verkent hij nieuwe benaderingen van akoestische beeldvorming, lithium-ionbatterijen, PM2.5-luchtfiltratie en andere toepassingen van nanotechnologie.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact openemen met prof. Andrzej Stankiewicz (TU Delft) via a.i.stankiewicz@tudelft.nl