Logistieke sector concreet aan de slag met Blockchain-technologie

Nieuws - 15 november 2016

Blockchain-technologie is de laatste jaren bezig aan een wereldwijde opmars. De technologie, die gebruik maakt van een open netwerk van databases en functioneert als een openbaar, digitaal, gedistribueerd ‘grootboek’, kan op tal van manieren ingezet worden. In het project wordt de komende twee jaar gewerkt aan de contouren voor een nieuwe informatie-infrastructuur gebaseerd op blockchain-technologie, waarin operationele informatie, financiële stromen en contracten bij elkaar worden gebracht.

Drie concrete use cases

Het gebruik van Blockchain-technologie voor logistieke doeleinden zal in het project concreet gebouwd, getest en ‘live’ getest worden. Johan Pouwelse, projectleider en associate professor aan de TU Delft: “Dit project draait niet om het praten over mogelijkheden, we gaan het ook echt doen.” Het eindresultaat van het project draait om de oplevering van drie concrete Use Cases: ketenfinanciering, voorraadfinanciering en circulaire economie. TU Delft gaat aan de slag met het creëren van een open-source "core business infrastructure" dat de Blockchain bruikbaar maakt voor mission-critical gebruik.

Betere samenwerking hele keten

Martijn Siebrand, programmamanager Supply Chain Finance, ziet volop mogelijkheden voor dit project: “Blockchain-technologie inzetten voor de financiële routes in logistiek is wat mij betreft pas het begin. Ik zie dit als een opstapje naar een logistieke sector die over de hele keten beter samenwerkt.”

Partners

De zestien partners in dit consortium zijn een afgewogen mix van verschillende partijen in de keten. TU Delft, Windesheim, de SCF Community, TNO, Centric, Exact, ABN AMRO, SmartPort, Royal FloraHolland, Havenbedrijf Rotterdam, FB Basic en Cirmar, BeSCOPE Solutions, NBK, Innopay en Transfollow vormen samen het gewicht om dit project tot een succes te maken.

Dit project vindt complementair plaats aan het publiek-private initiatief om een nationaal kennisinstituut Blockchain (onder de werknaam Blockchain Core Competence Center) op te zetten, geïnitieerd vanuit het Ministerie van Economische Zaken.

Meer informatie

Over TKI DinalogHet Topconsortium voor Kennis en Innovatie Dinalog (voorheen TKI Logistiek) heeft als doel het op structurele wijze stimuleren en realiseren van de privaat-publieke samenwerking op het vlak van onderzoek in de Topsector Logistiek. Dit betreft innovatie door middel van fundamenteel en toegepast onderzoek en de valorisatie en disseminatie van de kennis, ervaringen en resultaten. Dinalog, NWO en TNO zijn gezamenlijk als Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) een samenwerkingsverband aangegaan om de innovatie in de Topsector Logistiek aan te jagen. www.dinalog.nl ContactMartijn Siebrand, Programmamanager Supply Chain Finance TKI Dinalog, siebrand@dinalog.nl Johan Pouwelse, Projectleider en Associate Professor aan de TU Delft, staff.tudelft.nl/J.A.Pouwelse/, www.blockchain-lab.org/ 

Adviseur wetenschapscommunicatie TU Delft Roy Meijer, r.e.t.meijer@tudelft.nl, 015 2781751