Miljoenste inschrijving online cursussen TU Delft

Nieuws - 18 juli 2016 - Webredactie Communication

De TU Delft heeft vandaag de miljoenste inschrijving geregistreerd voor haar gratis online cursussen (MOOCs, Massive Open Online Courses). Anka Mulder, vice-voorzitter van de TU Delft: “Ik ben er trots op dat we onze kennis delen met zoveel mensen uit de hele wereld, zowel vakgenoten en studenten als mensen die anders weinig of geen toegang hebben tot hoger onderwijs”.

De TU Delft biedt op dit moment 36 MOOCs aan. Iedereen met toegang tot internet kan zich aanmelden. Er worden geen vooropleidingseisen gesteld.

Loopbaan

Deelnemers aan de MOOCs zijn gemiddeld 29 jaar. Zij gebruiken de online cursussen vaak als een innovatieve manier om hun kennis op te frissen of om nieuwe vaardigheden te leren om hun carrière of studie te ondersteunen. Sommige bedrijven, zoals Royal HaskoningDHV en Capgemini, hebben de MOOCs intern gebruikt als onderdeel van de bedrijfsopleiding.

Wereldwijd

Solar Energy van Arno Smets was in 2013 de eerste MOOC van de TU Delft. De cursus is sindsdien drie keer herhaald en kreeg een Arabische vertaling op het Jordaanse platform edRaak. De cursus bereikte al 130.000 deelnemers. Prof.ir. Arno Smets is trots dat zijn cursus mensen wereldwijd bereikt. “Overal waar mensen toegang hebben tot internet kunnen ze nu leren hoe je je huis of je gemeenschap kan voorzien van zonne-energie. Andersson Contreras Olmos uit Colombia bijvoorbeeld, was een van mijn eerst online studenten. Door de cursus leerde hij om zijn eigen zonnepanelen aan te leggen om energie te besparen en zijn CO2 uitstoot te reduceren. Hij is nu fondsen aan het werven om een gemeenschap die maar zes uur per dag elektriciteit heeft van een dieselgenerator te voorzien van zonne-energie.”

Eerste voor kinderen

Een bijzondere cursus in het Delftse aanbod is de MOOC Scratch, programmeren voor kinderen (8+). Het is de eerste cursus voor kinderen en de eerste Nederlandstalige MOOC op het Amerikaanse platform EdX, waar de TU al haar MOOCs aanbiedt. Meer dan 2.500 kinderen nemen deel aan de cursus die van start ging op 15 juni.

Prijs voor onderwijsinnovatie

De docent van Scratch, Felienne Hermans, is de docent met de meeste inschrijvingen (170.000). Ze biedt dan ook maar liefst vier MOOCS aan: naast Scratch zijn dat drie cursussen over Data Analysis. Begin dit jaar won ze een onderwijs innovatieprijs van Wharton-QS.

Regulier onderwijs

MOOCs zijn meestal gebaseerd op vakken uit het reguliere onderwijs van de TU Delft. De Delftse studenten profiteren ook weer van de ervaringen die hun docenten opdoen met online onderwijs. De MOOCs worden bijvoorbeeld ingezet om de studenten online de colleges te laten volgen, zodat er tijdens de hoorcolleges aandacht kan worden besteed aan verdieping in het onderwerp doormiddel van discussies en opdrachten (‘flipping the classroom’).

Volgende uitdaging

Anka Mulder, vice-voorzitter van de TU Delft, is de drijvende kracht achter de MOOCs bij de TU Delft. “We werken nu hard aan de volgende stap: zorgen dat onze studenten studiepunten kunnen krijgen voor MOOCs van de TU Delft, maar ook bij partneruniversiteiten en vice versa. Zo krijgen ze toegang tot een rijk aanbod van cursussen van topdocenten wereldwijd. De uitdaging ligt erin dat we afspraken maken over welke vakken we erkennen en hoeveel studiepunten onze studenten ervoor kunnen krijgen in welke fase van hun studie.”

Breed aanbod

Open onderwijs, zoals MOOCs, is onderdeel van het totale portfolio van de TU Delft voor de lifelong learners. Het portfolio bestaat verder uit betaalde online cursussen gericht op mensen in het bedrijfsleven.

Course Enrolments Delft

Course