Onderzoekers ontwikkelen nieuw hybride PET/MRI-systeem voor een betere borstkankerdiagnose

Nieuws - 17 februari 2016 - Webredactie Communication

De TU Delft neemt deel aan het nieuwe Horizon 2020-project HYPMED. Samen met gerenommeerde Europese organisaties en bedrijven ontwikkelt de TU Delft een baanbrekende beeldvormingstechnologie voor een nauwkeurigere detectie van borstkanker en een beter en specifieker inzicht in de manier waarop de kanker op de therapie reageert.

Borstkanker is de vorm van kanker die bij vrouwen het meest voorkomt. Het is nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Hoewel er in de moderne geneeskunde en bij gerichte therapieën veel vooruitgang is geboekt, is het moment van diagnose nog steeds de belangrijkste factor voor overleving van de patiënt. Dat betekent dat een nog betere vroege diagnose nog steeds dringend gewenst is.

Betere diagnose

In het project ‘Digital Hybrid Breast PET/MRI for Enhanced Diagnosis of Breast Cancer’, kortweg HYPMED, zal een hybride systeem worden ontwikkeld waarin twee technieken voor medische beeldvorming (MRI en PET) worden gecombineerd met een biopsiesysteem. Dit moet leiden tot betere diagnose van borstkanker en een meer op de persoon gerichte therapie. Een Europees consortium van negen partners van grote universiteiten, onderzoeksorganisaties en bedrijven heeft onlangs van de EU een financiering van 6 miljoen euro ontvangen om dit ambitieuze onderzoeksinitiatief uit te voeren. “In het HYPMED-project wordt visionaire klinische expertise gecombineerd met excellente bijdragen uit natuurkunde en techniek. De ontwikkelde technologie zal ons enorm helpen om voor elke vrouw en bij elke vorm van kanker een geschikte behandeling te kiezen”, aldus prof. Christiane Kuhl van Universitätsklinikum Aachen (Duitsland), wetenschappelijk coördinator van het project.

Expertise van de TU Delft

De TU Delft richt zich in dit project op het ontwerpen, ontwikkelen en testen van de PET-modules van het systeem. “Met de PET-groep in Delft willen we kosteneffectieve en veilige technologieën uitvinden die de resolutie en gevoeligheid van PET met een orde van grootte verbeteren. Zo kunnen we bijdragen aan de ontwikkeling van in vivo moleculaire beeldvorming (het non-invasief visualiseren van bio moleculaire processen in het lichaam) als hulpmiddel voor gepersonaliseerde en duurzame gezondheidszorg. In het kader van het onlangs afgesloten EU gefinancierde SUBLIMA-project hebben we een nieuwe PET-detectortechnologie ontwikkeld die niet alleen een ongekende beeldvormingskwaliteit geeft, maar ook nog eens heel compact is. Dat samen is cruciaal voor het realiseren van een HYPMED-apparaat”, zegt Dennis Schaart van de afdeling Radiation, Science & Technology van de TU Delft. “De reviewers van het EU Horizon 2020-onderzoeksprogramma waren onder de indruk van het HYPMED-project en kenden aan ons voorstel de maximale evaluatiescore toe. We zijn heel blij dat we hiermee onze expertise kunnen inbrengen voor de ontwikkeling van een nieuw diagnoseplatform voor borstkanker.”

 
HYPMED concept, this image shows a zoomed out view of illustration 1. The MRI system is shown in relation to the patient  to give a better feel for the dimensions.

Modulaire aanpak

De bedoeling van het project is om een apparaat te ontwikkelen dat in elke reguliere klinische MR-scanner kan worden ingebracht, zodat de scanner een PET/MRI-systeem met hoge resolutie wordt en ook de mogelijkheid biedt om beeldvorming-geleide biopsie uit te voeren. Een dergelijk systeem zal kunnen worden gebruikt om zelfs de kleinste borstkankerhaarden te detecteren. Zo kan de kanker beter worden gekarakteriseerd en kunnen we ook meer zeggen over hoe deze op therapie reageert. Een ander voordeel voor de patiënt is dat de stralingsdosis van de nieuwe technologie vergelijkbaar zal zijn met die van een regulier digitaal mammogram en dus lager zal zijn dan die van andere PET/MRI-onderzoeken.

Nieuw hoofdstuk in medische hybride beeldvorming

De aanpak van HYPMED heeft waarschijnlijk ook andere klinische toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor de detectie van prostaatkanker en hybride hartbeeldvorming. “We geloven dat we hiermee een paradigmaverschuiving teweeg kunnen brengen op het gebied van hybride PET/MR-beeldvorming, met veel nieuwe toepassingen bij andere ziekten. Wanneer het HYPMED-project succes heeft, betekent dat een zeer belangrijke stap op het gebied van medische hybride beeldvorming”, aldus prof. Schulz van de sectie Physics of Molecular Imaging Systems in Aken.

Partners

Het vierjarige HYPMED-project is op 1 januari 2016 begonnen. Gerenommeerde organisaties en bedrijven uit heel Europa werken mee: European Institute for Biomedical Imaging Research (Oostenrijk, penvoerder), Universitätsklinikum Aachen (Duitsland, wetenschappelijk coördinator), Forschungszentrum Jülich (Duitsland), Medizinische Universität Wien (Oostenrijk), TU Delft (Nederland), Universitätsklinikum Münster (Duitsland), NORAS MRI Products GmbH (Duitsland), FuturaComposites B.V. (Nederland), intrasense (Frankrijk), Koninklijke Philips N.V. (Nederland).

Meer informatie

 

Voor meer informatie over de bijdrage van de TU Delft aan het HYPMED-project kunt u contact opnemen met Dennis Schaart, D.R.Schaart@tudelft.nl of met Claire Hallewas (persvoorlichter TU Delft), c.r.hallewas@tudelft.nl, +31 (0)6 4095 3085.

Meer informatie over het HYPMED-project is te vinden op de website van het Community Research and Development Information Centre of the European Commission en op de website van het European Institute for Biomedical Imaging Research (EIBIR), de penvoerder van het HYPMED-project.

Photo: HYPMED concept: this image shows a female model on a early artwork illustration of the HYPMED device. The upper torso is fitted on a patient rest (grey) and the breast is located in between PET-detector sensor plates (green). A biopsy device is shown lateral (brown). The woman is located in a 70 cm MRI System (transparent) on top of the system table (white). The MRI sensors are not shown.

/* */