Perfecte ‘run’ met feedback surfboard en lepeltje-lepeltje met knuffelbare slaaprobot

Nieuws - 26 januari 2016 - Webredactie Communication

Een feedback surfboard, een knuffelbare robot en een jungle-auto. Het zijn slechts enkele van de concrete resultaten van diverse minor-opleidingen van de TU Delft. Op donderdagmiddag 28 januari zijn ze allemaal te zien in de Exhibition of Minors bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. 

Surfen ‘to the next level’

Studenten van de minor Sports Innovation ontwikkelden samen met het bedrijf JYSurf een prototype van een ‘feedback surfboard’, een board met geïntegreerd interactief display. Met deze effectieve en innovatieve vorm van videofeedback kunnen surfers hun prestaties direct na een ‘run’ makkelijker en sneller verbeteren. Met behulp van een camera en tablet op het strand voorziet de coach een videofragment realtime van commentaar zodat de surfer, zonder terug te keren naar het strand, kan werken aan de optimalisatie van zijn techniek op de volgende golf.

Knuffelbare slaaprobot

Binnen de minor Robotica werkten negen teams aan verschillende robots. Eén ervan is Somnox een innovatieve, zachte robot om lepeltje-lepeltje mee in bed te liggen. Deze knuffelbare slaaprobot is ontwikkeld met het idee om mensen met slaapproblemen een betere nachtrust te bieden. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het ‘overnemen’ van een rustige ademhaling van een ander, mensen helpt om in slaap te vallen. Somnox simuleert de ademhaling van een mens, en monitort de nachtrust van de gebruiker. ’s Ochtends fungeert de robot als wekker, met een rustig geluid en zacht licht. Het prototype van deze ‘slaaprobot’ is samen met andere robots te zien, zoals een zelfrijdend koffieapparaat, een robot-blindengeleidehond, en een bloemenplukrobot. De robots zijn ontwikkeld binnen de minor Robotica van de TU Delft en de minor Robotics and Vision van de Haagse Hogeschool. 

Transit

Stel je een gewone dag op Schiphol voor, mensen uit de hele wereld komen hier samen en zoeken in de chaos naar een plek waar ze, voordat ze moeten boarden, nog even kunnen werken, hun apparaten kunnen opladen, tot rust kunnen komen en medepassagiers kunnen ontmoeten. Momenteel zijn er geen uitnodigende plekken die deze behoeften samenbrengen. In de minor Interactive Environments zochten de studenten naar manieren om passagiers ‘in transit’ zich prettiger te laten voelen. Daya is daarvan een voorbeeld, het is een interactief en sociaal oplaadpunt dat passagiers bewust maakt van hun energieverbruik. Gebruikers moeten ‘swipen’ over de Daya om energie af te nemen, dat maakt hen meer energiebewust. Bovendien kunnen niet alle gebruikers tegelijkertijd energie afnemen, interactie tussen passagiers wordt hiermee bevordert. Stress en chaos voor een vlucht kan zo even worden vergeten. 

Onderdeel van IDStudioLab en het PASSME project.

Onderzoeksauto voor de jungle

In de minor Automotive Design werkten studenten van verschillende ontwerpdisciplines (industrieel ontwerpen, werktuigbouw, architectuur, lucht- en ruimtevaart) in vijf maanden aan alle aspecten van automotive ontwerpen. Coördinator Elmer van Grondelle: “In het eindproject ontwierp iedere student een volledig voertuig voor een extreme omstandigheid, de pool, woestijn of zoals Maurice van Bussel die een researchvoertuig ontwierp voor de jungle. De grap is dat, als je je beperkt tot één specifieke omstandigheid, je ontwerpvrijheid juist groter wordt. Je hoeft immers geen enkele concessie te doen om je auto ook in andere omstandigheden te laten functioneren.” Het voertuig dat Maurice ontworpen heeft, is gemaakt voor twee onderzoekers die diverse dingen in de jungle onderzoeken. Zo moet het voertuig ‘climate pods’ in bomen kunnen hangen die het tropisch klimaat monitoren. En bijvoorbeeld samples nemen van planten, water en grond opslaan voor onderzoek naar medicijnen en de toenemende vervuiling van het regenwoud. Daarom zitten er o.a. een koeling voor research samples en een sterke lamp in het robuuste voertuig en zit er een ladder op.

3d geprinte horloges

In de minor on advanced prototyping is er door een groep studenten gewerkt aan het ideale horloge. In verschillende gedaantes, 3d geprint of juist uit hout gekerfd, aan de hand van digitale technologieën was de opdracht om een juweel te maken in het “handschrift” van de maker. Bij de tentoonstelling vertellen de studenten hun verhaal, terwijl de objecten vaak een persoonlijke verbintenis hebben. Ook zijn (elektrische) longboards en bijvoorbeeld een speciale rugzak om katten te vervoeren gemaakt. 

Meer informatie 
Een minor is een samenhangend vakkenpakket waarmee de student zich, naast zijn hoofdstudierichting,  kan verdiepen en verbreden. Het doel van de minoren is om studenten te leren in een complexe, multidisciplinaire omgeving een ontwerpopdracht af te ronden. Samenwerking met een opdrachtgever, marktonderzoek en de technische kant van het werken met bijvoorbeeld een ontwerpprogramma komen aan bod. 

De Exhibition of IDE Minors is op donderdag 28 januari te zien in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen van 12 tot 17 uur aan de Landbergstraat 15 in Delft. De tentoonstelling van de minor Interactive Environments vindt de hele week plaats, namelijk van maandag 25 tot en met vrijdag 29 januari.

Voor meer informatie kunt u bellen met Karen Collet, persvoorlichter van de TU Delft, tel. 015 27 85408 of 06 14015001, e-mail: k.collet@tudelft.nl