Pimp je surprise met techniek in Science Centre TU Delft

Nieuws - 18 november 2016

Ledjes, magneetjes en scheikunde

Rolf Hut’s Surprise-Helpdesk is eigenlijk geboren uit frustratie, zegt de ‘tinkering scientist’ van de TU Delft: “De meeste surprises die ik zie, komen niet verder dan wat papier-maché, in Nederland zo’n beetje de norm voor dé surprise. En dat is jammer, want met wat magneetjes, batterijtjes en ledjes en een beetje scheikunde, kun je geweldige dingen maken, bijvoorbeeld een eigen lava-lamp of een draak met lichtgevende ogen en echte rook. Er kan zo veel meer, en technisch spul kost veel minder dan mensen denken.”

Team van ‘makers’

Daarom besloot Rolf Hut samen met het Science Centre kinderen uit te dagen om hun surprise te pimpen met techniek. Kinderen zijn welkom in de bovenzaal en kunnen dan samen met Rolf en een team TU-experts hun surprise-idee uitwerken, en daarna zelf  beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre dat weekend beschikbaar stelt. “Ze mogen natuurlijk ook thuis beginnen met papier-maché, en dan kijken we samen hoe we die dolfijn of olifant echt gaaf kunnen maken”, zegt Hut. Rolf Hut wordt daarbij geholpen door onder andere designprofessor Jeroen van Erp en de bekende ‘makers’ Astrid Poot, Ernst Arbouw,  Per-Ivar Kloen, Geert Niermeijer, Pauline Maas en Marten Hazelaar.

Maakbare Wereld

In zijn normale werk richt Rolf Hut zich op het gebruik van goedkope sensoren voor watermanagement, zoals recentelijk een waadbroek die watertemperatuur meet. In de Volkskrant startte hij de succesvolle reeks ‘De Maakbare Wereld’, waarin een groep makers liet zien hoe je techniek kan inzetten bij alledaagse zaken. Hut maakte bijvoorbeeld  een parkeermeter op de spelcomputer van zijn zoontje, om de speeltijd te beperken en  een middeleeuwse slingerarm  om waterballonnen over een huis heen te gooien.

Zelf aan de slag

Om mensen te stimuleren meer uitdagende surprises te maken, schreef Hut ook een boekje: “Knotsgekke surprises voor iedereen”, waar hij 24 surprises stap voor stap uitlegt. Bij het Science Centre zijn zakjes met onderdeeltjes beschikbaar om zelf aan de slag te gaan met techniek en surprises.