Twee onderzoekers TU Delft met Rubicon-beurs naar het buitenland

Twee onlangs gepromoveerde onderzoekers van de TU Delft kunnen 24 maanden onderzoek gaan doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen door een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven om internationale onderzoekservaring op te doen.
Het gaat om dr. Calin Plesa, gepromoveerd in de afdeling bionanoscience, die onderzoek zal doen aan de University of California Los Angeles (Department of Bioengineering) en om dr. Hairen Tan, gepromoveerd bij de Photovoltaics Materials and Devices groep (EWI), die naar de University of Toronto (Department of Electrical and Computer Engineering) vertrekt.
Zonnecellen
Tan richt zich op het gebruik van het materiaal perovskiet voor goedkope hoog-rendement zonnecellen. Het maken van zonnecellen op basis van het mineraal perovskiet is een goedkoop proces, maar het materiaal is helaas niet stabiel in een omgeving met lucht. Hairen Tan zal aan de University of Toronto een gelaagd perovskiet-materiaal proberen te ontwikkelen dat goedkope en hoog-rendement zonnecellen met een stabiliteit van meer dan 25 jaar mogelijk maakt.

Signaalroutes in cellen
Calin Plesa houdt zich bezig met het bouwen van nieuwe signaalroutes in menselijke cellen. Zo’n keten van biochemische processen in de cel maakt het de cel mogelijk om adequaat te reageren om veranderingen in de omgeving. Maar als deze processen niet correct verlopen, kunnen ziektes als Alzheimer, kanker en diabetes ontstaan. Signaalroutes zijn zeer complex en worden nog steeds niet volledig begrepen. Calin Plesa zal daarom in Los Angeles nieuwe methoden ontwikkelen om DNA te synthetiseren en deze gebruiken voor het bouwen van nieuwe signaalroutes in cellen.
