Twee Vici-beurzen voor TU Delft: katalyse en nanofysica

Nieuws - 16 februari 2016 - Webredactie Communication

Twee Delftse wetenschappers ontvangen een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro van NWO. De financiering voor het onderzoek van Frank Hollmann (katalyse) en Lieven Vandersypen(nanofysica) is bedoeld om de komende vijf jaar onderzoek te doen.

 

BioAqua

Dr. Frank Hollmann (TNW) richt zich op het onderwerp ‘BioAqua’. Een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw voor de chemische wetenschap is het transformeren van onze huidige chemische industrie naar een duurzame industrie. Door BioAqua zullen licht en water gebruikt worden als bron voor chemische reacties in plaats van kostbare grondstoffen. Quantum simulation on a chip

Prof.dr ir. Lieven Vandersypen (TNW) houdt zich bezig met nanotechnologie.  Materialen en moleculen zijn al gauw te ingewikkeld om uit te rekenen op computers. De onderzoekers gaan daarom complexe materialen en moleculen nabootsen en meten in het lab, met nanotechnologie. Zij hopen om nieuwe inzichten te verwerven die kunnen leiden tot betere medicijnen en schonere technologie.


Vici

 

De Vici-beurzen worden door NWO wetenschapsbreed toegekend. Binnen Vici zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, waarmee wetenschappers in verschillende stadia van hun carrière de mogelijkheid krijgen om grensverleggend onderzoek te doen.