Vici’s voor Ronald Hanson en Thijs Vlugt

Nieuws - 12 februari 2016 - Webredactie Communication

Twee wetenschappers, Prof. Ronald Hanson en Prof. Thijs Vlugt van de TU Delft ontvangen een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro, dat maakte NWO vandaag bekend. De financiering is bedoeld om de komende 5 jaar onderzoek te doen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Quantuminternetten: afluisteren onmogelijk

Prof. Ronald Hanson van QuTech en het Kavli Institute of Nanoscience krijgt een Vici voor  de ontwikkeling van internetverbindingen op basis van quantummechanica.  Deeltjes als elektronen kunnen volgens de quantumtheorie op twee plekken tegelijk zijn en zodanig verstrengelen dat ze hun identiteit verliezen. Hanson gaat dit schizofrene gedrag onderzoeken over grote afstanden en met veel deeltjes tegelijk. Hiermee kunnen fundamentele vragen worden beantwoord en toepassingen onderzocht zoals communicatie waarbij afluisteren onmogelijk is.

Nieuwe oplosmiddelen voor scheidingsprocessen

Prof. Thijs Vlugt  Faculteit 3mE onderzoekt nieuwe types oplosmiddelen voor de procestechnologie. Zogenaamde ‘Deep Eutectic Solvents’ en ‘Ionic Liquids’ zijn nieuw types oplosmiddelen met betere eigenschappen dan traditionele oplosmiddelen.  Vlugt gebruikt geavanceerde computersimulaties om te begrijpen hoe de moleculaire structuur de eigenschappen van het oplosmiddel beïnvloedt.

Bekijk meer informatie over de toekenningen op de website van NWO.