Javier Alonso-Mora, universitair docent bij de afdeling Cognitive Robotics, ontving een Veni-award (250.000 euro) voor zijn onderzoek ‘Robots among humans: safe and socially intuitive navigation.’ In de nabije toekomst zullen miljoenen robots, autonome auto's en boten, naast elkaar bestaan met mensen. Dit onderzoek is gericht op algoritmes die het mogelijk maken voor een mobiele robot om veilig te navigeren en te coördineren met andere robots en mensen. Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) is een partner van dit project.

Javier Alonso Mora: “Robots die ingezet worden in een stedelijke omgeving moeten in staat zijn om hun routes op een veilige en intuïtieve manier  te coördineren. De coördinatie in een complexe stedelijke omgeving is een extreme uitdaging, aldus Javier Alonso Mora. “Met dit onderzoek probeer ik een algoritme te ontwikkelen dat ervoor kan zorgen dat robots zich veilig en effectief voortbewegen door een dynamische en drukke omgeving.

Klik hier voor de website van Javier Alonso Mora

Lees hier ‘Prestigious Veni Grant for robotics researcher Javier Alonso-Mora’ van de TU Delft Robotics Institute.

De Veni-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. Veni maakt samen met Vidi en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheid gedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.