Amir Zadpoor benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar

Het College van Bestuur heeft op 10 oktober jl. besloten dr. Amir Zadpoor te benoemen tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. Amir Zadpoor is chair Biomaterials & Tissue Biomechanics bij de afdeling BioMechanical Engineering.  

Het CvB kan aan een beperkt aantal hoogleraren die via de Interne procedure benoemd worden en die uitzonderlijk goed presteren het predicaat Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar toekennen. Dit is een eretitel. 

Amir Zadpoor: ‘Ik voel me zeer vereerd dat ik door het College van Bestuur ben benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. Dit is fantastisch voor mij, maar dit had ik uiteraard niet kunnen bereiken zonder de hulp en steun van onze decaan Theun Baller, mijn afdelingshoofd DirkJan Veeger, mijn collega’s, mentoren, studenten, promovendi en Postdocs. Ik heb het privilege al jarenlang met veel plezier met hen samen te werken binnen de TU Delft.’

Amir Zadpoor heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot dè expert op het gebied van 3D-printing en origami technieken. Amir Zadpoor en zijn team combineren de traditionele Japanse papier vouwtechniek met de nieuwste technologie van 3D-printing. Hiermee ontwikkelen ze allerlei soorten constructies die kunnen oprollen, tot helix kunnen vormen, golven, uitvouwen en in elkaar kunnen krimpen in diverse 3D-structuren, het zogenoemde shape-shifting. Het team gebruikt nieuwe materialen, die zijn opgebouwd uit meerdere 3D-geprinte lagen en die kunnen veranderen van vorm door een externe prikkel (bijvoorbeeld door temperatuurstijging). Deze materialen zijn een eerste kleine stap op weg naar toepassing in medische implantaten. Lees ook 3D-printing en origami.

Onlangs ontwikkelde Amir een geheel nieuwe origami-techniek van 3D-printing waarbij platte oppervlaktes ombuigen naar 3D-structuren en waarbij een alledaagse (amateur) 3D-printer gebruikt kan worden. Het ombuigen van het platte oppervlakte gebeurt in verschillende etappes (sequential shape-shifting) Binnenkort verschijnt Amir’s publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Materials Horizons.  

Sequential shape-shifting: gradual closing of the leaves of a 3D printed shy plant

Meer informatie over Amir Zadpoor:

Botten printen en weer laten aangroeien
www.zadpoor.com