Herman Terryn ontvangt Amerikaanse prijs voor bestrijding corrosie van materialen

Nieuws - 29 augustus 2017 - Webredactie 3mE

Herman Terryn, deeltijd hoogleraar bij de afdeling Materials Science and Engineering, ontvangt op
3 oktober de “H.H. Uhlig corrosion award” voor zijn grensverleggend onderzoek naar corrosie van metalen. De bestrijding van corrosie is uitermate belangrijk, want de economische schade is enorm. De prijs wordt uitgereikt tijdens de conferentie van de Electrochemical Society in National Harbor (Washingthon DC).

Van fiets tot kerncentrale

Corrosie en de bescherming ertegen duikt op in alle mogelijke toepassingen: de roest aan je eigen fiets thuis, aan je wagen na een ongeval, de betonrotheid in tunnels, de veiligheid van vliegtuigen en boten, tot de veiligheidsproblematiek van kerncentrales. Herman Terryn bestudeert vooral het beschermend karakter van het metaal door dunne deklagen in de vorm van oxides en verven.  Recent werd ook gewerkt aan modellen die toelaten de corrosie van het metaal te voorspellen. Tijdens zijn lezing naar aanleiding van de prijs zal prof. Terryn dan ook dit thema behandelen.

H.H. Uhlig (1907-1993), naar wie de prijs vernoemd is, was het hoofd van het prestigieuze corrosielaboratorium aan het vermaarde MIT (Massachusetts Institute of Technology). Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grondleggers van lokale corrosiefenomenen.

Herman Terryn is gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en deeltijd hoogleraar bij 3mE. Hij is voorzitter van de vakgroep Materialen en Chemie.  Binnen de onderzoeksgroep SURF leidt hij het Methusalem-project dat gaat over oxidelagen op metalen. In 2014 kreeg hij de Europese Corrosieprijs. In 2016 werd hij bekroond met een Francqui-leerstoel aan de Universiteit Antwerpen met als thema duurzaamheid van metalen.

Bron: Herman Terryn krijgt Amerikaanse prijs voor bestrijding corrosie van materialen

Lees meer over Herman Terryn