Maria Santofimia Navarro benoemd tot hoogleraar Fysische Metaalkunde

Nieuws - 21 november 2017 - Webredactie 3mE

Bij de afdeling Materials Science and Engineering van de faculteit 3mE is dr. Maria Santofimia  benoemd tot hoogleraar Fysische Metaalkunde per 14 November 2017.

Maria Santofimia (Cordoba, Spanje) studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Cordoba. Zij verrichtte haar promotieonderzoek aan het National Center for Metallurgical Research (Madrid), en promoveerde aan de Complutense Universiteit van Madrid in 2006. In dat jaar werd zij post-doc in dienst van het Materials innovation institute (M2i), werkend bij de afdeling Materials Science and Engineering van de faculteit 3mE, waar zij, in samenwerking met TATA Steel IJmuiden, onderzoek deed aan de ontwikkeling van geavanceerde hoge-sterktestalen. Na een periode waarin zij werkte als onderzoeksleider aan het Madrid Institute for Advanced Studies of Materials (IMDEA-Materials), keerde zij in 2010 terug naar Delft om te werken voor M2i. In 2012 ontving zij een TU Delft Technology Fellowship en werd Universitair Docent. In datzelfde jaar werd aan Maria Santofimia een ERC Starting Grant en een NWO-Vidi toegekend. Zij werd universitair hoofddocent in 2015.

Maria Santofimia Navarro

Maria Santofimia Navarro staat vanwege haar onderzoek aan geavanceerde hoge-sterktestalen internationaal hoog aangeschreven. Samen met haar onderzoeksgroep combineert zij fundamenteel, theoretisch onderzoek, geavanceerde simulatietechnieken en experimentele  karakterisering met hoge resolutie om de mechanismen te verklaren waarmee de ontwikkeling van de microstructuur, en daarmee de uiteindelijke eigenschappen van het materiaal, kan worden beheerst. Haar onderzoek richt zich vooral op fundamentele bestudering van niet-evenwichtsfasen in metalen, hun fasetransformaties en hun onderlinge interactie. Op basis van de verkregen fysische inzichten werkt zij aan de ontwikkeling van nieuwe staalsoorten met bijzondere eigenschappen, in samenwerking met vooraanstaande bedrijven als TATA Steel, ArcelorMittal, Thyssen-Krupp en Tenaris. Materialen vormen een cruciale factor in de efficiĆ«ntie en duurzaamheid van elke technologie. Daarom vindt Santofimia onderwijs in technische materiaalkunde belangrijk voor ingenieursopleidingen en is zij sterk gecommitteerd aan het geven en ontwikkelen van onderwijs op het gebied van metaalkunde en metaaltechnologie.