PME vergroot impact nanotechnologie in industrie met Nano Engineering Research Initiative (NERI)


“Nano heeft de potentie om onze instrumenten te innoveren, dat is de reden dat wij gaan samenwerken met PME-onderzoekers op het gebied van nanotechnologie”, aldus André Boer, General Manager van Krohne Altometer, tevens voorzitter van Holland Instrumentation. Deze week tekenden de CEO’s van Krohne en Nexperia het eerste samenwerkingscontract met de TU Delft in het kader van het  Nano Engineering Research Initiative (NERI). Hiermee is NERI officieel gestart. 

De impact van nanotechnologie op onze industrie en maatschappij kan heel groot worden. Onder het thema ‘nano from lab to app’ heeft de afdeling PME daarom het Nano Engineering Research Initiative in het leven geroepen. Binnen dit initiatief werken onderzoekers samen met bedrijven en kennisinstellingen om nieuwe machines, materialen en functies te ontwikkelen waarbij de kleine lengteschaal het verschil maakt

Dr. Ir. Marcel Tichem en Drs. Gaby Offermans, de programmaleiders van NERI,  zien deze ondertekening als het begin van een vruchtbare en langetermijnsamenwerking met industriële partijen. “De kracht van NERI is dat we relaties willen bouwen met bedrijven waarbij de inhoud leidend is. Waar liggen voor dit bedrijf de kansen van “nano”? Rond inhoudelijke thema’s vormen we consortia, waarin gewerkt wordt aan de generieke kennis, die vervolgens door de deelnemende partijen voor hun eigen toepassingen zelf doorontwikkeld kan worden. Als je je over en weer openstelt kom je tot verrassende projectdefinities.”  

v.l.n.r. Marcel Vugts (General Manager Nexperia ITEC), Karel Luyben (Rector Magnificus TU Delft) en Stephan Neuburger, CEO Krohne AG

Nano Engineering Inspiration Event

In het kader van de officiële start van NERI organiseerde PME deze week het Nano Engineering Inspiration Event. Ruim 25 onderzoekers van PME gingen in gesprek met meer dan 65 vertegenwoordigers van zo’n 50 bedrijven en instituten die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van nanotechnologie voor hun producten en business.  Zij maakten kennis met de hoofdthema’s van NERI:

  • Engineered Functional Material Structures
  • Smart Polymer Microfluidics
  • Nanomaterials and Devices
  • Precision Instruments

Lees meer over NERI en lees diverse inspirerende voorbeelden van NERI-onderzoek