Heike Vallery, onderzoeker bij de afdeling BioMechanical Engineering, werkte samen met Nederlandse en Zwitserse wetenschappers en dokters aan een experimentele robottraining-omgeving om patiënten te helpen die herstellen van een ruggengraatverwonding of een hersenbloeding. Deze zomer publiceerden zij hun bevindingen in Science Translational Medicine.

Voor patiënten die herstellen van bepaalde aandoeningen of verwondingen is het vaak een hele uitdaging om tijdens het lopen met zwaartekracht om te gaan. Heike Vallery ontwikkelde samen met een onderzoeksteam een robottraining-omgeving die de zwaartekracht ‘overwint’ en laat zien dat individueel afgestemde krachten, aangebracht op de torso via een harnas, kunnen helpen om herstellende patiënten weer goed te laten lopen.

Nu de wetenschappers beter weten hoe ze krachten moeten aanbrengen op het lichaam om mensen weer beter te leren lopen, werken ze aan een apparaat dat de implementatie van deze inzichten mogelijk moet maken: de nieuwe revalidatierobot RYSEN. De robot is een follow-up apparaat dat de TU Delft ontwikkelt samen met het Nederlandse bedrijf Motek. Een prototype van deze robot is inmiddels geïnstalleerd in het gait lab van de faculteit 3mE in Delft (een ander bevindt zich in Sion, Zwitserland). Samen met postdoctoraal researcher Michiel Plooij, is Heike Vallery betrokken bij de complete ontwikkeling van de nieuwe robot (concept, hardware en regeltechniek).

Lees hier de publicatie
Lees hier het nieuwsbericht op de website van TU Delft.