Twee Vidi’s voor 3mE: Joost de Winter en Fritz Körmann

Nieuws - 30 mei 2017

Acht onderzoekers van de TU Delft waarvan twee van de faculteit 3mE, te weten Joost de Winter en Fritz Körmann, ontvingen vandaag een Vidi-subsidie voor hun onderzoeksvoorstel.

Dr. Ir. Joost de Winter, onderzoeker bij de afdeling BioMechanical Engineering, ontving de Vidi voor zijn onderzoek: How should automated vehicles communicate with other road users?

De komende decennia zullen verkeersdeelnemers de weg delen met automatische voertuigen (AVs). De huidige automatische voertuigen zijn intelligent, maar communiceren niet naar het overige verkeer. In het onderzoek van Joost wordt onderzocht of AVs op een menselijke of mechanistische, en op impliciete of expliciete wijze, moeten communiceren naar fietsers, voetgangers, en handmatig bestuurde auto’s.

Joost: “ Ik wil NWO graag bedanken en ik kan niet wachten om te starten met het onderzoek naar de communicatie tussen automatische voertuigen en kwetsbare weggebruikers”.

  • Lees hier meer over Joost de Winter

Dr. Fritz Körmann, onderzoeker bij de afdeling Materials Science and Engineering ontvangt de vidi voor zijn onderzoek: How to mix the perfect high entropy alloy cocktail?

“High entropy alloys” volgen een nieuwe strategie van legeren door het mengen van veel elementen in bijna gelijke delen. Sommige van deze "metaal-cocktails" vertonen verrassend uitstekende materiaaleigenschappen, maar de onderliggende redenen zijn onbegrepen. In dit onderzoek worden nieuwe legering ontwerp principes voor extreme materiaaleigenschappen zonder schaarse elementen onderzocht via computersimulaties.
Fritz: “ Ik vind het een grote eer om een Vidi-grant te mogen ontvangen en ik ben verheugd te beginnen met mijn onderzoeksproject. ‘High entropy alloys’ vertegenwoordigen een relatief jong onderzoeksgebied. Ondanks dat sommige uitstekende materiaaleigenschappen hebben, hebben we nog maar een klein gedeelte ervan onderzocht. Er is nog een immens groot gedeelte dat onderzocht kan worden.”

  • Lees hier meer over Fritz Körmann

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Onderzoekers worden met de Vidi's in staat gesteld om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en daartoe één of meer medewerkers aan te stellen. De subsidie bedraagt maximaal 800.000 euro. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de vernieuwingsimpuls van NWO.