Volkert van der Wijk, universitair docent ‘Snel bewegende dynamisch gebalanceerde robotica’ bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering (faculteit 3mE) is door het vakblad de Constructeur (Engineersonline) uitgeroepen tot Constructeur van Verdienste 2017. Volkert van der Wijk weet op sublieme wijze kunst, mechanica en robotica te combineren. Tijdens de constructeurs dag in Eindhoven vertelde Van der Wijk over zijn kunstwerk ‘De Taaie Tiller’. Een kinetisch kunstwerk (een schaalversie ervan) dat in staat is om telkens de last van 300 kilo uit het water op te tillen en van 3 meter hoogte weer in het water te laten plonzen. Dit om de kijker aan te moedigen de moed nooit op te geven. Tijdens het evenement maakte Van der Wijk zijn toehoorders deelgenoot van de schoonheid van de gebalanceerde constructie.

De Taaie Tiller is een “Sisyphusmachine”, genoemd naar Sisyphus, de Griekse held die erin slaagt Thanatos, de dood, gevangen te nemen. Met deze machine wordt Sisyphus geëerd  als een onversaagde optimist die nooit opgeeft.

Volkert van der Wijk

Studium Generale: De Taaie Tiller in werking

De Jury (Robin Zander, hoofdredacteur Constructeur, en dagvoorzitter Erik Tempelman, universitair hoofddocent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft) over Volkert van der Wijk :

"Volkert laat niet alleen in zijn kunstwerk ‘De Taaie Tiller’, maar ook met toepassingen in de robotica, de schoonheid van mechanica zien. Bovendien is het prachtig om te zien dat met klassieke mechanica elegante constructies mogelijk zijn. Je kan de waan van de dag - noem die voor het gemak even software, Internet of Things of Industrie 4.0 - dus ook gewoon aan je voorbij laten gaan. En kijk wat daar voor fraais uitkomt. Genoeg reden voor ons om Volkert uit te roepen tot Constructeur van Verdienste 2017."

De  schaalversie van ‘De Taaie Tiller’ is  7 meter lang en 4,3 meter breed. Deze staat permanent in de vijver op de campus van de Universiteit Twente in Enschede. Deze 'kleine' Taaie Tiller is dagelijks in beweging te zien om 12:45 uur en 16:45 uur (duur 70 minuten). Nu deze 'kleine' versie van de Taaie Tiller gereed is, gaat Volkert van der Wijk verder met de 6 keer grotere Taaie Tiller die in de Maas in Rotterdam moet komen. De ‘grote’ versie gaat 32.000 kg tot 18 meter boven het water tillen. Lees meer op de website van De Taaie Tiller.

Constructeursdag
Engineersonline.nl organiseert jaarlijks de constructeursdag. Een dag vol inspiratie en kennis met toonaangevende sprekers, marktpartijen en collega's. Voor Werktuigbouwkundig constructeurs, Technisch ontwerpers, Project engineers, Projectleiders, R&D teams, Consultants en docenten/studenten (HBO/TU).