Het project Crystal Houses is winnaar van de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs - de Gouden A.A.P. 2017.

De prijs wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd door Architectuurcentrum Amsterdam. De winnaars zijn gekozen uit tien genomineerden. Voor de derde keer is ook een publieksprijs uitgereikt. De vakjury bestond dit jaar uit Tracy Metz (journalist/auteur), Jeroen van Schooten (architect-directeur Team V Architectuur) en Carola Hein (hoogleraar architectuur & stedenbouw geschiedenis TU Delft). De publieksjury bestaat uit de enthousiaste Amsterdammers Ingrid van de Grint, Jan Versteeg en Jasper Nagtzaam.

Crystal Houses

MVRDV, Uitvoerend architect Gietermans & Van Dijk / Warenar CV, Amsterdam.

Uit het publieksjuryrapport

“Een gewaagd idee, dat in de praktijk uitstekend uit de verf komt. De gevel van glazen stenen die naar de bovenliggende verdiepingen toe in normale baksteen overgaat is meer dan een knipoog of een gimmick; zij laat zien dat een combinatie van lef en creativiteit ook in de architectuur tot nieuwe, unieke kunstuitingen kan leiden die in dit geval ook prima aansluit bij de rest van de omgeving. Toeristen die de winkel passeren houden getroffen halt en raken de glazen stenen aan, alsof ze de echtheid willen toetsen. Ook de vele foto’s die passanten ervan maken onderstrepen dat hier sprake is van een technisch hoogstandje en een echte ‘eye-catcher” voor de P.C. Hooftstraat.”

Gouden A.A.P.

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door Architectuurcentrum Amsterdam in het leven geroepen en wordt toegekend aan de architect én de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt.