Virtual Reality (VR) inzetten als ontwerpmethode in plaats van uitsluitend als visualisatie ondersteuning. Op donderdag 6 juli studeert Ruben Hanssen af met zijn onderzoek ‘VRbanism: Assessing Virtual Reality as an Urban Design Tool’. Hij onderzoekt of het mogelijk is om VR als ontwerpmethode in te zetten bij het ontwikkelen van een stedenbouwkundig ontwerp.  

Virtual reality integreren in een afstudeeronderzoek bleek lastiger dan gedacht doordat de toepassing ervan binnen stedenbouwkunde redelijk onbekend is. Uiteindelijk is Hanssen terecht gekomen bij Stefan van der Spek, waar hij, in samenwerking met Paul de Ruiter en Arno Freeke, zijn afstuderen kon beginnen. Aangezien VR als ontwerpmethode erg nieuw is moest er gebruik gemaakt  van software die normaal gesproken door de videogame industrie gebruikt wordt. Hierin kan vrij ontworpen worden door gebruik van de hand consoles en de VR bril.

‘Als ontwerper ga je letterlijk helemaal in je ontwerp op” zegt Hanssen . Het gemak waarmee in 3D ontworpen wordt is een pluspunt. Op dit moment is het nog wel lastig om parameters en data zoals looproutes, bevolkingssamenstelling en bevolkingsdichtheid te integreren.Dit is een kans voor de toekomstige ontwikkeling van VR als onderzoekstool Bijvoorbeeld om plug-ins te ontwikkelen die de invloed van de data wel direct laten zien. Zodat wanneer er een aanpassing gemaakt wordt in VR, je real-time ziet wat het effect hiervan is op je ontwerp.

Als pionier in het gebruik van virtual reality als ontwerpmethode zal Hanssen, anders dan bij traditionele afstudeerpresentaties, voornamelijk gebruik maken van filmpjes, afbeeldingen en een demo in VR. Hiermee kan hij zijn drie ontwerpvoorstellen duidelijk presenteren. De filmpjes waarin deze ontwerpopties worden vertoond staan al online en zijn hier te vinden:

Ruben Hanssen - Design Variant 1 Animation
Ruben Hanssen - Design Variant 2 Animation
Ruben Hanssen - Design Variant 3 Animation 

Meer informatie

Meer informatie over het project en het bijbehorende onderzoek is te vinden in de repository