Bas van de Wiel is door de TU Delft benoemd tot hoogleraar Atmospheric Physics. Het gaat om een Antonie van Leeuwenhoek (AvL)  positie, bedoeld om excellente wetenschappers vroegtijdig te bevorderen tot hoogleraar zodat zij hun wetenschappelijke carrière maximaal kunnen ontwikkelen.

Van de Wiel werkt sinds 2015 als universitair hoofddocent op het gebied van de meteorologie en atmosferische fysica bij de afdeling Geoscience & Remote Sensing van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Hij heeft twee belangrijke persoonsgebonden beurzen binnen gehaald: een ERC Consolidator Grant en een VIDI beurs.

Het weer ’s nachts en in koude gebieden

Nationaal en internationaal wordt Van de Wiel gezien als expert op het gebied van nachtelijke atmosferische grenslagen en koude grenslagen in het algemeen. Van de Wiel onderzoekt, kortom, met name het weer ’s nachts en in koude gebieden omdat hij betere weersvoorspellingen wil kunnen doen. Hij wil bijvoorbeeld begrijpen hoe het kan dat het weer ’s nachts opeens om kan slaan. Met die kennis kan hij verschijnselen als onverwachte ochtendmist of gladheid tijdens de ochtendspits beter voorspellen. Ook kan nachtvorst veel schade doen aan gewassen.  Zo zal fruit dit jaar duurder worden door de ijzige nacht van 19 april. Er is toen veel oogst verloren gegaan. Met zijn onderzoeksteam wil Van de Wiel zijn ERC Consolidator Grant inzetten om een beter fundamenteel begrip te krijgen van de nachtelijke atmosfeer om dit nog onderbelichte aspect een betere plek te geven in de nieuwste weer- en klimaatmodellen.

Meer over het onderzoek van Bas van de Wiel lees je in Stories of Science: Weeralarm: kans op ‘sudden death’