Eco-Runner Team Delft in de prijzen bij Shell Eco-Marathon

Nieuws - 10 juli 2018

Afgelopen weekend deed het Eco-Runner Team Delft in Londen mee aan de Shell Eco-Marathon 2018. Daar waar het D:DREAM Team vorig jaar gedurende het evenement door pech werd achtervolgd, was de motivatie dit jaar extra hoog om een goede prestatie neer te zetten. En dat is gelukt! Het team eindigde als derde in de klasse en kijkt tevreden terug op het evenement. Naast het behalen van de derde prijs wist het team ook de prestigieuze ‘vehicle design award’ te winnen.

De reactie van het team: 

“Op zaterdag zijn we derde geworden in onze klasse met een resultaat van 454 kg/m3. Op de laatste dag (zondag 8 juli) werden we echter ingehaald door een van onze concurrenten en lagen we dus weer onder druk. Nadat de systemen waren verbeterd en de auto volledig geprepareerd was, begonnen we zondagmorgen om 10:30 aan onze derde poging. Het resultaat was een efficiëntie van 684 km/m3. Een verbetering van zo’n 51 procent!

Na een snelle analyse van de poging bleek dat er nog steeds veel ruimte was voor verbetering, aangezien de energiebuffer het merendeel van de tijd volledig was opgeladen. Dit betekende dat de brandstofcel op een lager vermogen kon gaan werken, met een vermindering van het brandstofverbruik als gevolg. Daarnaast moest onze coureur, Josh, een aantal keer remmen tijdens een gele vlag situatie, waardoor veel kostbare energie verloren ging.

De eerste plaats (779 km/m3) was in zicht. Met verbeterde systemen aan boord was het om 14:45 tijd voor de laatste poging. We hadden een goede start, maar na een aantal rondes werd Josh verrast door een langzamere auto. Toen hij remde ging veel kinetische energie verloren met als gevolg dat hij zijn snelheid gedurende de rest van de race moest verhogen om op tijd over de finishlijn te komen. Het resultaat was ‘slechts’ 630 km/m3, net onder onze beste poging.

Na afloop hebben we de gegevens van de auto kunnen analyseren en toen bleek dat de brandstofcel op een nog lager vermogen had kunnen draaien. Dit in combinatie met het feit dat we sterk werden beïnvloed door verkeer maakt duidelijk dat er meer in had gezeten als we meer ruimte hadden gehad op de baan.

We kijken tevreden terug en zijn blij met de derde plaats, maar desondanks zijn we enigszins teleurgesteld dat we niet alles uit de Ecorunner 8 hebben kunnen halen. Maar, om de pijn te verzachten werd het team wel beloond met de ‘Vehicle Design Award’. Verdiend wegens een zeer goede auto, een geavanceerd neuraal netwerk voor de strategie en een goede teamstructuur.

Met geheven hoofden verlaten wij de Shell Eco-Marathon 2018 en volgend jaar zullen we zeker sterker terugkomen!”

Meer informatie kunt u vinden op www.ecorunner.nl.