Stieltjesprijs 2016 toegekend aan Richard Kraaij (applied probability)

Nieuws - 25 oktober 2017

Elk jaar wordt, namens de Stichting Compositio Mathematica, de Stieltjes prijs uitgereikt voor het beste Nederlandse proefschrift. Alle Nederlandse proefschriften nemen automatisch deel aan deze competitie.

De jury bestond dit jaar uit Aernout van Enter (RUG), Barry Koren (TU/e), Frans Oort (UU), Richard Gill (UL), Marc Uetz (UT) en Odo Diekmann (UU, voorzitter). In totaal zijn 79 proefschriften bekeken. Na veel discussie is het gelukt om het aantal naar 2 terug te brengen. Waaronder het proefschrift van: Richard Kraaij, promotoren: Frank Redig en Frank den Hollander (UL), “Semigroup methods for large deviations of Markov processes”

Kraaij werkt op het grensvlak van de waarschijnlijkheidsrekening en de functionaalanalyse. In zijn proefschrift bouwt hij op indrukwekkende wijze een hecht theoretisch kader voor de analyse van 'large deviations of Markov processes', waarbij hij een veelheid aan technisch ingewikkelde argumenten op sublieme wijze combineert. Een referent drukte het zo uit : 'Hij kijkt ver, heeft lef, en is technisch sterk'. Het proefschrift is uiterst helder geschreven. En inmiddels houdt Kraaij zich ook bezig met het vertalen van zijn resultaten naar de motiverende fysische toepassingen.

De prijs wordt uitgereikt tijdens het NMC 2018, dat van 3-4 april 2018 wordt gehouden in “De Koningshof” te Veldhoven. Beide prijswinnaars zullen daar ook een voordracht houden over hun werk.

Bron: Koninklijk Wiskundig Genootschap