Video - DESHIMA Sterrenkijken & Nanotechnologie

Nieuws - 27 december 2017 - Communication

Veronderstel dat je kan terugkijken in ruimte en tijd naar het vroege begin van ons universum. Licht, dat uit het begin van het universum naar onze aarde is gereisd (en daar tussen de 10 - 13 miljard jaar over gedaan heeft!), kan nu gemeten worden door DESHIMA. DESHIMA - ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met SRON (Netherlands Institute for Space Research), de Leidse sterrenwacht en Japanse astronomen - is de geboorte van een nieuwe technologie. Hiermee kunnen wetenschappers het vraagstuk van de geschiedenis van het universum ontrafelen: van het eerste sterrenstelsel tot waar we nu zijn.

DESHIMA is een ‘wideband’ spectrometer, een zeer gevoelig meetinstrument dat het huidige meetproces met een factor honderd versnelt. Dit nieuwe type spectrometer bepaalt de precieze afstand van sterrenstelsels, door in het ver-infrarood spectrum van deze sterrenstelsels de zogenaamde roodverschuiving te meten. Vóór DESHIMA was er geen breedband spectrometer die deze specifieke ver-infrarood frequenties kon bepalen. Wetenschappers vingen het eerste licht van Saturnus met DESHIMA op 20 november 2017.

Bekijk hier de film: DESHIMA Stargazing & Nanotechnology die TU Delft TV maakte in Chili.

Het doel van deze missie naar Chili was om DESHIMA te koppelen aan de ASTE-telescoop en werkzaam te krijgen. Dit is gelukt! De wetenschappers kunnen nu de eerste driedimensionale kaarten gaan ontwikkelen van sterrenstelsels die teruggaan tot het begin van ons universum.

De uitdaging voor het komende jaar is de ontwikkeling van een technologische upgrade van dit prototype. De werkzaamheden vinden plaats in de Terahertz Sensing Groep/ Cryolab van TU Delft. Studenten zijn van harte welkom om deel te nemen.

Meer informatie

Lees het artikel: DESHIMA sees first light: a step closer to mapping the most distant star systems.

/* */