In Memoriam - Joost van der Grinten, grondlegger van de faculteit Industrieel Ontwerpen

Nieuws - 22 november 2017 - Communication

Met droefheid delen wij mede dat op vrijdag 17 november 2017 emeritus hoogleraar Joost van der Grinten (1927) is overleden. Van der Grinten werd in 1962 benoemd als eerste (deeltijd)hoogleraar Industriële Vormgeving. Daarmee was hij de grondlegger van onze faculteit.

Joost van der Grinten begon in 1946 aan de studie Bouwkunde. Hij liep stage bij Philips en deed als student-assistent van prof. F.A. Eschauzier een studie naar de verschillende ontwerp-opleidingen in Europa. Dat onderzoek, en de aanbevelingen die Van der Grinten presenteerde, werd de latere basis van de opleiding ‘Industriële Vormgeving’ in Delft.

Nut en noodzaak van een nieuwe opleiding industriële vormgeving waren voor Van der Grinten overduidelijk. Nederland liep in zijn ogen binnen Europa ver achter bij het opleiden van moderne ontwerpers. Evengoed duurde het nog bijna tien jaar tot Van der Grinten in 1962 werd benoemd tot buitengewoon hoogleraar Industriële Vormgeving. Met die benoeming had hij feitelijk de opdracht gekregen om de nieuwe opleiding te realiseren. Voor de staf van de nieuwe opleiding vond Van der Grinten ontwerpers uit de praktijk, opvallend genoeg van verschillende richtingen en met verschillende opvattingen.

Joost van der Grinten tijdens een rondleiding op de faculteit

Van der Grinten en zijn staf wisten in de beginjaren van de nieuwe opleiding een radicaal nieuwe richting in te slaan. Hiermee sloten zij eerder aan bij de analytische houding van de technisch ingenieur, met kennis van de productietechniek en gebruikskwaliteiten van producten. Van der Grinten bleef tot 1971 aan als deeltijdhoogleraar. Daarnaast runde hij het toonaangevende architectenbureau Environmental Design. Hij won onder andere de Prix de Rome, een belangrijke architectuurprijs.

In 1971 kondigde Van der Grinten zijn ontslag aan om zich volledig te kunnen wijden aan een van zijn andere passies: vioolbouwen. “Ik realiseerde me dat ik zelf geen ontwerper was, terwijl ik daar wel les in gaf”, zou Van der Grinten zijn vertrek van de opleiding TU Delft jaren later toelichten. “Ik had het op gang gebracht. Daarmee was mijn taak beëindigd.”

In 2002 werd de Van der Grintenzaal naar de grondlegger van onze faculteit vernoemd.

Joost van der Grinten achter een lintzaag in 1962