Treintoilet van Marian Loth in nieuwe intercity

Nieuws - 11 oktober 2017

Dinsdag 3 oktober heeft de NS een concept van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) onthuld. Het basisontwerp van het treintoilet, ontwikkeld door PhD-kandidaat Marian Loth van de faculteit IO (TU Delft), is nu de standaard geworden voor de intercity’s van de NS.

De afgelopen jaren heeft Marian Loth in nauwe samenwerking met de NS onderzocht hoe de hygiëne van het treintoilet verbeterd kan worden door middel van ergonomisch ontwerpen.

Treinreizigers vinden het treintoilet vies en daarom beoordelen zij het met een 4.7. Voor oudere mensen en families met kleine kinderen kan dit een barrière vormen om met de trein te reizen. Om dit tij te keren zijn enerzijds in het kader van inclusief ontwerp extra steunmogelijkheden, peuteropstapjes en een babyplank toegepast. Alleen de peuteropstapjes zijn niet doorgevoerd in de standaardisatie van het NS-toilet.

Verder is een urinoir toegevoegd in de treintoiletruimte. Zodoende wordt er een onderscheid gemaakt hoe treinreizigers het toilet gebruiken, in zittende semi-hurkende houding of staande houding. Deze toilethoudingen zijn zeer verschillend en onverenigbaar qua hygiëne en daarom voorziet het treintoilet in een separaat urinoir. De toiletbril blijft dan schoner voor mensen die het zit-toilet gebruiken, met name voor vrouwen.

Ten slotte is de wand voorzien van natuurelementen om een zekere rust te creëren wanneer reizigers zich in het treintoilet begeven.

De NS heeft besloten om het basisontwerp van het treintoilet van Marian Loth toe te passen in de gemoderniseerde intercity’s Virm. Het basisontwerp is nu de standaard geworden voor de intercity’s van de NS. De ICNG zal dus ook voorzien in het hygiënisch treintoilet, ontwikkeld aan de TU Delft, met als uiteindelijke doel dat het klantoordeel een voldoende zal worden.

In 2018 zal Marian promoveren op dit onderwerp.

Het Treintoilet-team bestaat naast Marian Loth, uit professor Daan van Eijk (promotor) en universitair hoofddocent Johan Molenbroek (co-promotor).

Onlangs verscheen op de website van Treinreiziger.nl een artikel over het nieuwe treinconcept. Klik hier om het artikel te lezen.