Willemijn Elkhuizen en 3D-scanner in ‘Het geheim van de Meester’ - AVROTROS

Nieuws - 06 september 2017

Op 5 en 6 september zond omroep AVROTROS een tweeluik uit over de reconstructie van het schilderij ‘Stilleven met Akkerbloemen en rozen’ van Vincent van Gogh. In deze aflevering van het programma ‘Het geheim van de Meester’, zijn Willemijn Elkhuizen en de 3D-scanner van de faculteit IO kort te zien. Bekijk de uitzending.

Onder het schilderij ‘Stilleven met Akkerbloemen en rozen’ blijkt nog een schilderij van Vincent van Gogh schuil te gaan, namelijk ‘De Worstelaars’. In het programma maken onderzoekers een reconstructie van het onderliggende schilderij, dat uiteindelijk weer overschilderd wordt tot het stilleven. Voordat het onderliggende schilderij overschilderd wordt, wordt met de 3D-scanner een scan gemaakt om zo hiervan een kopie te kunnen behouden. In de tweede aflevering is PhD-kandidaat Willemijn Elkhuizen te zien die de 3D-scanner bedient. Joris Dik van de faculteit 3mE (TU Delft) neemt deel aan het team van experts in dit tv-programma.

Het schilderij wordt ook als case-studie gebruikt voor onderzoek naar glans scannen en reproduceren. Klik hier voor meer informatie over het onderzoeksproject ‘3D Fine Art Reproduction’.