Aerodynamica-onderzoekers ontvangen ‘best paper award’ AIAA

Nieuws - 21 november 2017

Aerodynamica-onderzoekers Koen Groot, Jacopo Serpieri en Marios Kotsonis hebben samen met co-auteur Fabio Pinna van het von Kármán Institute for Fluid Dynamics de AIAA Fluid Dynamics Best Paper Award toegekend gekregen van de 2016 AIAA Aviation and 2017 AIAA SciTech Forums and Expositions voor hun paper "Secondary Stability Analysis of Crossflow Vortices using BiGlobal Theory on PIV Base Flows." De prijs wordt op 9 januari 2018 uitgereikt tijdens het AIAA SciTech Forum in Florida.

De auteurs onderzochten de instabiliteit die verantwoordelijk is voor laminaire-turbulente transitie op vleugels met een pijlhoek. De resulterende vortices (zie de afbeelding) kosten miljoenen aan brandstof per vliegtuig per jaar. Door stabiliteitstheorie toe te passen op meetdata (tomo-PIV en hot-wires), hebben de auteurs het golfje gerecreëerd. Dit leidde tot diepere inzichten over dit stromingsfenomeen.

De prijs bestaat uit een 'Certificate of Merit' en de gelegenheid het onderzoek te presenteren tijdens een "Meet and Greet the Best Paper Authors" sessie tijdens de openingsreceptie van het SciTech Forum. De publicatie wordt ook op andere manieren bekend gemaakt. Zo krijgt het artikel het predicaat 'Best Paper' in de online bibliotheek van AIAA en wordt het genoemd als winnaar in de printversie van Aerospace America in november 2018.