Gillian Saunders: nieuw bestuurslid SEFI

Dr.ir. Gillian Saunders is onlangs aangesteld als bestuurslid in de ‘steering committee’ van Société Européenne pour la Formation des Ingénieurs (SEFI). Gillian is al langere tijd actief in dit grootste netwerk van instellingen en docenten van ingenieursopleidingen in Europa. SEFI focust vooral op het verbeteren van ingenieursonderwijs in Europa. De vereniging doet dat door conferenties en workshops te organiseren en de leden – onder meer academische stafleden, docenten, studenten en bedrijfsleven - samen te brengen.

De SEFI-president, prof. Mike Murphy, heeft persoonlijk gekozen voor Gillian Saunders als nieuw lid in de ‘steering committee’. Saunders: “Hij was op zoek naar een grassroots docent die niet bang is te zeggen wat ze denkt en klaarblijkelijk zag hij die kwaliteit in mij terug.” Belangrijkste doel voor Saunders in haar nieuwe positie is het netwerk toegankelijk te houden, bijvoorbeeld door laagdrempelige onderwerpen te kiezen voor de papers die worden gepubliceerd door de vereniging. “Dan kunnen we zoveel mogelijk mensen inspireren en kunnen de leden ook optimaal van elkaar leren.”

Een bijkomend voordeel van de benoeming is dat de ‘steering committee’ nu uit drie vrouwen en drie mannen bestaat. Saunders: “SEFI wil diversiteit binnen ingenieursopleidingen actief stimuleren, dus ook gender diversiteit.” Het comité wil dat diverse groepen de norm worden in elk bedrijf en in elke opleiding. “Door het goede voorbeeld te geven, hopen we een rolmodel te kunnen zijn voor ingenieursopleidingen.”

Wat kan SEFI voor docenten betekenen? Saunders: “SEFI heeft mij laten zien dat de onderwijsculturen in Europa erg kunnen verschillen, maar dat we allemaal met dezelfde problemen kampen. We kunnen daarom ontzettend veel van elkaar leren. Ik zou iedere docent willen aanraden om eens te kijken hoe andere docenten en universiteiten oplossingen vinden. Bezoek eens een SEFI congres. Het volgende vindt plaats in Kopenhagen. Om de kosten hoef je het niet te laten. De TU Delft is lid van SEFI en om die reden betaal je een gereduceerd tarief.”

Voor meer informatie over SEFI: www.sefi.be