Luchtmacht gaat – met hulp van de TU Delft - de ruimte in

Nieuws - 06 december 2017

Op donderdag 30 november 2017 ondertekende Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt een contract met het bedrijf ISIS, het NLR en met de afdeling Space Engineering van de TU Delft. De partijen gaan samenwerken aan de eerste satelliet van de Koninklijke Luchtmacht.

De satelliet, genaamd Brik-II,  zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 worden gelanceerd en minimaal drie jaar in de ruimte blijven. “Navigatie, communicatie en observatie van de aarde”, zo omschrijft Hoofd Bureau Space majoor Bernard Buijs van de Luchtmacht de capaciteiten van Brik-II. “Zonder die informatie kun je bijna geen militaire operaties meer uitvoeren.”

Afdelingsvoorzitter Eberhard Gill tekende het contract namens de TU Delft. Stefano  Speretta, Alessandra Menicucci en Trevor Watts zijn vanuit de afdeling Space Engineering bij het project betrokken. Speretta heeft een adviesrol met betrekking tot ontwerp en operatie van de satelliet, Watts kijkt mee met het (project)management en Menicucci ondersteunt bij het ontwerpen van een van de instrumenten aan boord van de satelliet en bij de analyse van data die hieruit voortkomen.

Lees het hele persbericht op de website van het ministerie van Defensie:
https://www.defensie.nl/organisatie/luchtmacht/nieuws/2017/11/30/luchtmacht-gaat-de-ruimte-in