Financiële lasten en lusten bouwgrondexploitatie sterk geconcentreerd bij enkele gemeenten

Nieuws - 13 maart 2017 - Webredactie-OTB

"Het positieve saldo van gemeentelijke grondexploitaties was tot en met het 4e kwartaal van 2016 € 688 miljoen, een stijging van 31% in vergelijking met 2015", aldus  hoogleraar grondbeleid aan de TU Delft, Willem Korthals Altes.

Het merendeel van de gemeenten (62%) heeft een positief saldo. Zowel voor gemeenten met een negatief saldo als voor gemeenten met een positief saldo geldt dat dit sterk is geconcentreerd bij enkele gemeenten. Zowel bij gemeenten met een positief als met een negatief saldo is de top 10 van gemeenten goed voor meer dan 50% van dit positieve of negatieve saldo van alle gemeenten met een dergelijk saldo.

Bouwgrondexploitaties vormen een relevant onderdeel van de gemeentelijke financiële huishouding. Voor gemeenteraden is het belangrijk goed zicht hebben op de financiële risico’s die ze lopen met hun grondbezit en bouwgrondexploitaties. Per kwartaal publiceert het OTB de financiële gegevens rond bouwgrondexploitaties in Nederland in de serie ‘Financiële gegevens bouwgrondexploitaties’.

Naar het rapport Financiële gegevens bouwgrondexploitaties; 4e kwartaal bouwgrondexploitatie gemeenten 2016 (1e plaatsing).