Bernd Rieger (TNW) Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar

Nieuws - 31 januari 2017

Bernd Rieger van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) is benoemd tot Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar. Het vakgebied van Bernd Rieger is computationele microscopie. De Antoni van Leeuwenhoek-benoemingen zijn bedoeld om jonge, excellente wetenschappers vroegtijdig te bevorderen tot hoogleraar zodat zij hun wetenschappelijke carrière maximaal kunnen ontwikkelen.

Het onderzoek van Bernd Rieger richt zich op computationele microscopie: het toepassen van fysische beeldverwerking op licht- en elektronenmicroscopie, in het bijzonder ten behoeve van de life sciences op biomoleculair niveau. Rieger legt zich toe op het interpreteren van beelden op basis van de analyse van kwantitatieve informatie. Hij is daarin een wereldwijd zeer gewaardeerde expert.

Naar 1 nm-resolutie

In 2015 ontving Rieger een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) ter hoogte van 1,9 miljoen. Daarmee onderzoekt hij hoe de resolutie van optische nanoscopie verkleind kan worden naar 1 nm. Dit onderzoek maakt het mogelijk om biomoleculen op hun eigen schaal zichtbaar te maken met behulp van fluorescerende labels en een lichtmicroscoop.

Over Bernd Rieger

Bernd Rieger studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit München waar hij in 1999 afstudeerde. Hij promoveerde in 2004 op zijn proefschrift “Structuur door middel van beweging in nD beeldanalyse”. Hij was vervolgens als postdoconderzoeker verbonden aan het Max Planck Instituut in Gottingen, Duitsland. Van 2005 tot 2010 werkte hij bij producent van elektronenmicroscopen FEI in Eindhoven. Sinds 2006 is hij werkzaam bij de Quantitative Imaging Group van de afdeling Imaging Physics (TNW).