iGEM DreamTeam naar Giant Jamboree in Boston

Nieuws - 09 november 2017 - Communication TNW

Het Dreamteam van iGEM is vertrokken naar Boston. Tussen 9 en 13 november vindt daar de zogeheten ‘Giant Jamboree’ plaats, een grootschalig evenement waar meer dan 300 internationale teams samenkomen die zich bezighouden met een project op het gebied van synthetische biologie. Het iGEM-team van de TU Delft presenteert een concept voor een test die antibiotica-resistentie in vee kan aantonen.

Het project van het Delftse team is gericht op het gebruik van een eiwit, Cas13a, dat deel uitmaakt van de CRISPR-Cas-familie. CRISPR-Cas-eiwitten staan momenteel wereldwijd in de belangstelling, omdat ze ons in staat stellen om op eenvoudige manier DNA of RNA te herschrijven. Deze nieuwe techniek gaat volgens experts een belangrijke rol spelen in ons leven. Zo kunnen we erfelijke ziekten in de nabije toekomst mogelijk simpelweg uit ons DNA schrijven.  

Genetische slachting

Maar wat heeft een techniek waarmee je DNA kan herschrijven te maken met antibiotica-resistentie? Dat zit zo. Net als andere eiwitten binnen dezelfde familie kan het Cas13a-eiwit op zoek gaan naar specifieke RNA-strengen in een cel en die vervolgens kapot knippen. Maar anders dan de andere Cas-eiwitten gaat het Cas13a-eiwit vervolgens ook ál het andere RNA in een cel te lijf. Het Delftse iGEM-team heeft een testmethode ontwikkeld om die genetische slachting zichtbaar te maken.

Het Cas13a-eiwit is zo te programmeren dat het op zoek gaat naar genen waarvan bekend is dat ze specifiek in antibioticaresistente bacteriën zitten. Als je Cas13a dus loslaat op, bijvoorbeeld, een melksample van een zieke koe, kun je daarmee testen of er antibioticaresistente bacteriën in de melk (en dus in de koe) zitten. Dit is het basisidee, maar het totale concept omvat meer. Verdere informatie hierover is te vinden op de website van het team.

Prijzen
Het Delftse iGEM-team dingt met dit project mee naar prijzen in de volgende categorieën:

- Best Integrated Human Practices
- Best Education and Public Engagement
- Best Modeling
- Best Measurement
- Best Applied Design
- Best Software tool
- Best Supporting Entrepreneurship