Jacob Hoogenboom haalt grant van NWO binnen

Nieuws - 28 februari 2017

Dr. ir. Jacob Hoogenboom (ImPhys) heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een subsidie binnen het Open Technologie Programma ontvangen. 

Wat: NWO-TTW OTP-grant
Titel:
Electron-beam induced fluorescence superresolution for localizing molecules in biomedical tissue
Hoeveel? €798.500  
Met?
Dr. Ben Giepmans (UMC Groningen)
Waarvoor?
Het bepalen van de precieze locatie van biologische moleculen zoals eiwitten is cruciaal voor het begrijpen en diagnosticeren van ziektes. Een probleem hierbij is dat bestaande microscopie technieken hier geen compleet beeld van kunnen geven: met fluorescentiemicroscopie kunnen verschillende moleculen in kleur worden afgebeeld, maar de resolutie is beperkt en de onderliggende structuur van cellen en weefsel blijft onzichtbaar. Met elektronenmicroscopie kan juist die structuur op heel hoge resolutie zichtbaar worden gemaakt, maar zijn geen moleculen af te beelden. De onderzoekers gaan elektronenbundel-geïnduceerde fluorescentie superresolutie microscopie ontwikkelen. Hierbij worden moleculen met een in een elektronenmicroscoop geïntegreerde fluorescentiemicroscoop zichtbaar gemaakt, met beperkte resolutie.
Vervolgens wordt de gefocusseerde elektronenbundel over het monster bewogen. Zodra een fluorescent molecuul door de elektronenbundel wordt geraakt, gaat deze ‘uit’. Door nu de veranderingen in fluorescentiesignaal te bepalen als functie van de positie van de elektronenbundel kan een afbeelding van moleculen met verbeterde resolutie worden gemaakt. Bovendien kan de cellulaire- en weefselstructuur tegelijkertijd worden afgebeeld met behulp van de elektronenbundel. Naast het ontwikkelen van de microscopietechniek gaan de onderzoekers ook fluorescente moleculen optimaliseren voor gebruik met deze techniek.