Abdelkader Benali Cultural Professor aan de TU Delft

Nieuws - 06 juni 2017

Komend najaar zal schrijver en programmamaker Abdelkader Benali voor ruim twee maanden verbonden zijn aan de TU Delft als Cultural Professor: CP@TUD 2017. Thema van Benali is Het Verhalenplein. Met een groep van enkele tientallen studenten wil hij een onderzoek doen naar functies van pleinen, en alle mensen en verhalen die daar rondgaan.

Abdelkader Benali over de masterclass die hij aan de studenten gaat geven: “Door pleinen stromen mensen met hun verhalen. En elk plein heeft zijn eigen verhaal.” Benali laat zijn studenten in verhalen denken over leefbaarheid en de openbare ruimte. Samen werken ze aan een creatief voorstel in tekst, beeld en multimedia voor ‘het plein van de toekomst’.

CP@TUD 2017 gaat op vrijdag 6 oktober van start met de Cultural Promotion, een openbare lezing in de Aula van de TU Delft. De aanvang is om 20.00 uur. In het weekend van 7 en 8 oktober neemt Abdelkader Benali zijn studenten mee op excursie langs de pleinen van Brussel en Maastricht. Het vervolg van de masterclass beslaat zeven bijeenkomsten. Op woensdag 13 december 2017 rondt Benali zijn periode als Cultural Professor af met de Uittreerede, waarbij de studenten de resultaten van de masterclass presenteren.

Meer informatie over programma en kaartverkoop is te vinden op www.tudelft.nl/cp2017 en www.verstegenstigter.nl.

Abdelkader Benali  is de zevende Cultural Professor aan de TU Delft – zijn voorgangers waren Thom Hoffman (2015), Paulien Cornelisse (2014), Spinvis (2013), Floris Visser (2012), Youp van ’t Hek (2012) en Vincent Mentzel (2011). CP@TUD werd voorafgegaan door het gastschrijverschap van Gerrit Krol (2001), H.J.A. Hofland (2002), Hugo Brandt Corstius (2003), Nelleke Noordervliet (2004), Arnon Grunberg (2005), Tijs Goldschmidt (2006), Tommy Wieringa (2007), A.F.Th. van der Heijden (2008), Doeschka Meijsing (2009) en Herman Koch (2010).

Met het gastdocentschap wil de TU Delft laten zien waar technologie en kunst elkaar raken, en bij studenten het creatieve denken stimuleren op een andere manier dan in het reguliere studieprogramma mogelijk is.

Abdelkader Benali (1975) is schrijver en programmamaker. Hij werd geboren in Marokko en groeide op in Nederland. Hij woont afwisselend in Amsterdam en Tanger. Zijn debuutroman Bruiloft aan zee verscheen in 1996 en werd bekroond met de Geert-Jan Lubberhuizenprijs. Voor zijn roman De langverwachte kreeg hij in 2003 de Libris Literatuurprijs. Zijn eigen hardloopervaringen vormden de inspiratie voor de hardloopromans De marathonloper (2007) en De zandloper (2010). In de zomer van 2016 maakte hij samen met zijn vrouw Saida het reis- en kookprogramma Chez Benali. Over de uitdagingen die hij als prille vader tegenkomt schreef hij Brief aan mijn dochter. Dat is ook de titel van een voorstelling die Benali maakt met harpiste Lavinia Meijer, een literair en muzikaal verhaal over afkomst en identiteit, generaties en culturen, waarmee zij van oktober tot eind december 2017 op theatertour gaan.

Voor meer informatie over CP@TUD 2017 Abdelkader Benali kunnen journalisten contact opnemen met Roderick Hageman, Verstegen & Stigter culturele projecten, telefoon: 06 15 35 26 62, e-mail: r.hageman@verstegenstigter.nl.

Abdelkader Benali
Fotograaf: Wouter Dasselaar