Op de Education Day 2017 is Bart Root uitgeroepen tot Innovative Teaching Talent 2017. Bart geeft het vak Satellite Tracking and Communications bij de faculteit Luchtvaart- & Ruimtevaarttechniek. Daarnaast begeleidt hij verschillende MSc studenten bij hun afstuderen en geeft hij les in het online vak Satellite Orbit Determination.

Ieder jaar kiest een jury van Education Fellows en leden van de Studentenraad een jonge docent die zichzelf heeft onderscheiden in de kwaliteit en resultaten van haar of zijn onderwijs. Deze docent ontvangt een bedrag voor de verdere ontwikkeling van haar of zijn onderwijs.

Opschalen
Bart Root heeft een heldere visie op onderwijs: hij staat voor actief leren en beperkt zijn klassikale sessies tot een minimum. In plaats daarvan werken zijn studenten zoveel mogelijk in kleine groepen en worden betrokken in hun eigen leerproces.

Toch houdt Bart zich ook bezig met opschalen van onderwijs. Hij maakte bijvoorbeeld satellietdata online vrij beschikbaar voor studenten. Zij konden dan zelf data selecteren en analyseren. 

Deze satellietdata worden opgenomen door TU Delfts eigen tracking station op het dak van het EWI-gebouw. Één van deze satellieten is Delfi-C3, ontworpen en gebouwd door studenten zelf. Delfi-C3 werd gelanceerd in 2008 en stuurt nog steeds data vanuit haar baan om de aarde.

Innovatie en resultaat
Barts aanpak resoneert bij zijn studenten. Dit wordt nog eens bevestigd door de beoordelingen van zijn vak door studenten. “Dit was waarschijnlijk het beste project dat ik tot nu toe heb gedaan!’, aldus één van hen. 

Met zijn visie, harde werk en passie voor onderwijs overtuigde Bart Root de jury en verdient hij de titel “Innovative Teaching Talent of the Year 2017”. 

Meer informatie
Kijk hier voor meer informatie over het vak Satellite Orbit Determination