Brug van glas net zo sterk als staal?

Nieuws - 15 mei 2017

Thor als inspiratie

In de film Thor (2011) vindt een vechtscene tussen Thor en Loki plaats op een enorme glazen brug. Uiteindelijk sneuvelt de brug onder Thor’s hamer. Rob Nijsse is vervolgens samen met PhD kandidaten Ate Snijder and Joris Smits gaan rekenen hoe zo’n glazen brug in onze eigen wereld te realiseren is. ‘Een interessant experiment want glas is een duurzaam materiaal, het is oneindig recyclebaar en zand is een grondstof die niet op raakt’ aldus Nijsse.

Sterker dan beton

De onderzoekers zijn erachter gekomen dat glas onder de juiste druk ontzettend sterk is, sterker dan beton. De brug die op maandag 15 mei getest wordt heeft liggers die volledig steunen op glazen pilaren. De topping is van gras. Verwacht wordt dat deze brug al ruim 50 mensen kan dragen.

S-vorm

Hier stopt het niet. Smits en Nijsse ontwierpen bijzondere S vormige glazen bouwstenen die nog sterker zijn dan de huidige constructie. Door hun vorm houden ze elkaar op de juiste plaats zonder het gebruik van lijm of cement. De stenen worden momenteel handgemaakt in een atelier in Italië.

De volgende stap is om de grasmat te vervangen voor de glazen S-stenen en vervolgens de ondersteunende constructie te verwijderen. Zo zal de eerste volledig glazen brug ter wereld een feit zijn die hoogstwaarschijnlijk zelfs niet door Thor’s hamer te breken is.

Uitnodiging

Op 15 mei tussen 16 uur en 18 uur zal de brug 4 testen ondergaan oplopend in zwaarte. Locatie: Van den Broekweg 2 Contact: Rob Nijsse, R.Nijsse@tudelft.nl, +31 15 27 85488 Persvoorlichting: Carola Poleij, c.poleij@tudelft.nl, +31 15 27 87538, +31 6 41611510

 

/* */