Nieuwe aanpak bewegingsanalyse blijkt nuttig voor Parkinson, vliegtuigmotoren en sport

Nieuws - 21 juli 2017

Het is lastig om kleine bewegingen accuraat met het blote oog waar te nemen. Een team van Delftse onderzoekers presenteert hier op zaterdag 22 juli een verbeterde methode voor, op de CVPR-conferentie in Honolulu, Hawaï. De techniek kan van belang zijn voor bijvoorbeeld de analyse van trillingen bij de ziekte van Parkinson.

Het werk van Jan van Gemert en zijn collega’s van het Delftse Vision Lab draait om het uitvergroten van kleine bewegingen in videobeelden. De mogelijkheid om subtiele veranderingen uit te vergroten (of te reduceren) kun je gebruiken in allerlei verschillende gebieden, zoals het editen van videobeelden. Maar het is ook nuttig voor de analyse van beelden van bijvoorbeeld medische aandoeningen, controle van productkwaliteit en in de sport.


Nieuwe aanpak
‘In veel van deze gevallen hebben we te maken met grote bewegingen en deze verstoren de huidige methodes om kleine bewegingen in videobeelden uit te vergroten’, zegt Van Gemert. ‘Wij hebben daarom een nieuwe aanpak ontwikkeld om met deze grote bewegingen om te gaan. De kern is daarbij dat we alleen de versnellingen uitvergroten. We negeren dus gewoon de lineaire bewegingen.’

Succesvolle test
‘We hebben onze methode op bewegende objecten getest en hebben kwantitatief en kwalitatief bewijs dat onze methode beter werkt dan de huidige state-of-the-art, een techniek ontwikkeld door MIT’, zegt Van Gemert. ‘Er zijn geen hoge eisen aan onze technieken. De beelden kunnen gewoon met een iPhone worden gemaakt.’ Er zijn talloze voorbeelden waar de technieken die nu zijn ontwikkeld, nuttig kunnen worden gebruikt. De onderzoekers van de TU Delft hebben hun methode op meerdere terreinen succesvol getest. Van Gemert noemt onder meer analyse van trillingen bij de ziekte van Parkinson, het monitoren van hartslag en ademhaling (bv. bij baby’s), dronevluchten, trillingen bij vliegtuigmotoren en de sport. 

Jan van Gemert presenteert op zaterdag 22 juli de paper over bewegingsanalyse op de CVPR-conferentie (21-26 juli in Honolulu, Hawaï). CVPR is het belangrijkste jaarlijkse evenement op het gebied van computer vision.

Meer informatie
Paper: Video Acceleration Magnification

Website over het project, inclusief video’s.

Contactgegevens
Dr. Jan van Gemert (Computer Vision, TU Delft): J.C.vanGemert@tudelft.nl, 015 2788434.
Sharita Balgobind (Persvoorlichter TU Delft): U.S.Balgobind@tudelft.nl, 015 2781588.