Wattenstaafjes, plakband en pincet zijn belangrijk gereedschap voor forensisch onderzoekers. Bewijsmateriaal verzamelen op de plaats delict is handwerk. “Low-tech. En daar is niets mis mee”, benadrukt onderzoeker Arjo Loeve, Delfts projectleider Engineering for Forensics. Samen met zijn studenten en het NFI ontwierp hij onder andere een nieuwe nagelknipper voor forensisch onderzoek.

De nieuwe Delftse nagelknipper moet het straks mogelijk maken nagels te knippen van een verstijfde vuist zonder dat de vingers gebogen hoeven te worden. De nagel kan bij het knippen niet wegspringen. En het knipbekje is snel verwisseld voor een schoon exemplaar. Zo kun je linker- en rechterhand makkelijk apart knippen. De wetenschap dat iets met de linker- of rechterhand gedaan is, kan namelijk cruciaal bewijs zijn.

Achter tralies

Een goede nagelknipper kan het verschil betekenen tussen een moordenaar achter de tralies of op vrije voeten. Loeve: “Je kunt nog zulke hightechapparatuur in je forensisch laboratorium hebben staan, als je er niet het juiste bewijsmateriaal in stopt, vind je nooit de dader.”
Low-tech betekent ook niet dat het werk eenvoudig is. Forensisch onderzoekers moeten onder tijdsdruk snelle keuzes maken. Volgens Loeve kan dit soort engineering hier veel bijdragen. “Door betrouwbaardere of snellere instrumenten te ontwikkelen, maar ook door modelering. Wat is bijvoorbeeld de meest efficiënte volgorde om sporen te verzamelen in een bepaalde setting?”

MOOC ‘Forensic Engineering – Learning from Failures’

Delftse forensische onderzoekers zijn op meer plekken terug te vinden. Zo worden forensisch ingenieurs ingeschakeld voor het analyseren van allerlei situaties waarbij technische systemen (lijken te) hebben gefaald. Zoals bij de gaswinning in Groningen, neerstortende vliegtuigen, instortende parkeergarages, of patiënten in ziekenhuizen die besmet worden door bacteriën overgedragen via chirurgische instrumenten.
Samen met Karel Terwel (Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) en Michiel Schuurman (Faculteit Lucht & Ruimtevaarttechniek) heeft Loeve een Massive Open Online Course ontwikkeld. Deze gratis cursus “Forensic Engineering – Learning from Failures” start op 17 oktober.

Meer informatie

Een uitgebreid interview met Arjo Loeve is te vinden op https://www.tudelft.nl/3me/onderzoek/check-out-our-science/een-spannende-nagelknipper/
Zie ook het artikel ‘Geknipt voor nagelsporen’ op de site van het NFI voor meer informatie over de slimme nagelknipper.