Onderzoeksproject SURF-STAD van start met onderzoek naar impact automatisch rijden op ruimte en mobiliteit

Nieuws - 06 maart 2017

Dinsdag 7 maart vindt in het provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag het eerste openbare evenement van het project Spatial and Transport impacts of Automated Driving (STAD) plaats. Kennisinstellingen, waaronder trekkers TU Delft en TNO, overheden, vervoersbedrijven en adviesbureaus onderzoeken in het project STAD de lange termijn effecten van automatisch rijden op ruimte en mobiliteit. De resultaten van het project kunnen onder andere gebruikt worden door overheden als input voor hun lange termijn investeringsagenda’s. De Provincie Zuid-Holland is één van de praktijkpartners van SURF-STAD.

Zelfrijdende voertuigen veranderen de manier waarop we reizen, wonen, werken en recreëren. Het onderzoeksproject STAD onderzoekt het effect van zelfrijdende voertuigen op vervoers- en locatiekeuzes van personen en bedrijven en op het ruimtelijk ontwerp van steden en wegen. Tijdens het evenement zullen verschillende sprekers vertellen over de vorderingen van de zelfrijdende auto.

Steven van der Kleij van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) kijkt bijvoorbeeld naar hoe de luchthaven beter bereikbaar gemaakt kan worden: “Met het huidige openbaar vervoer blijkt het lastig de verbinding te maken tussen het vliegveld RTHA en het Meijersplein in Rotterdam. We zijn nu bezig met een innovatieve zelfrijdende oplossing hiervoor”.

Spreker Marieke Kassenberg, provincie Gelderland, over het WEpods project: “een zelfrijdend voertuig kan veel gaan betekenen in de first en last mile in landelijk gebied. Mensen kunnen op elk moment van de dag een WEpod oproepen om naar het station te gaan of naar het winkelcentrum. Natuurlijk moet naast de techniek ook duidelijk zijn of mensen zich hier prettig bij voelen, hoe andere weggebruikers reageren en we willen ook geen mensen van de fiets halen. Naast techniek zijn er dus ook sociale vraagstukken.”

Spreker Rob Zuidwijk, Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM): “Truck Platooning is een veelbelovende eerste stap naar automatisch rijden op de openbare weg. Pilots worden op grote schaal gestart en wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan het verder ontwikkelen van logistieke concepten en business modellen voor automatisch rijden in logistiek en transport.”

Het evenement zal de komende vier jaar jaarlijks plaatsvinden. Tijdens deze openbare evenementen zullen de resultaten van het project gepresenteerd worden en zullen de nieuwste inzichten op het gebied van automatisch rijden besproken worden. Bekijk het hele programma van het evenement op 7 maart: ‘Automated Driving: a silver bullet for urban regions?’. Smart Urban Regions of the Future (SURF)-STAD wordt mogelijk gemaakt door het VeRDuS programma.

Meer informatie:
Website STAD