‘Robothuid’ kan samenwerking tussen mens en robot efficiënter maken

Nieuws - 12 april 2017

De partners binnen het Europese Factory in a Day-project hebben een prototype van een robot gemaakt die bestaat uit een robotarm die volledig is bedekt met sensoren. Deze moet mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving, in principe automatisch voorkomen.

RoboBusiness

Op het evenement RoboBusiness Europe 2017 (van 19 t/m 21 april in Den Haag en Delft), zullen de bezoekers op een bijzondere manier worden begroet. Dit gebeurt namelijk door een robotarm die volledig bedekt is met een ‘robothuid’ ontwikkeld door het Institute for Cognitive Systems van de Technische Universität München. Deze huid kan onder meer de afstand van de robotarm tot objecten of personen meten. Dit robotsysteem is een van de opbrengsten van het EU-project Factory in a Day.

Efficiënte samenwerking

Een belangrijk aspect bij Factory in a Day is een efficiënte samenwerking tussen mens en robot. Een mogelijke manier om dit te bereiken, is het plaatsen van sensoren op de robot die de afstand tot objecten waarnemen. De huidige veiligheidsmechanismes stoppen het systeem zodra een mogelijke botsing wordt gedetecteerd. Voor een flexibele en efficiënte interactie is het echter beter om op tijd een botsing te voorkomen zonder te hoeven stoppen. Daartoe heeft het Institute for Cognitive Systems van de Technische Universität München een ‘slimme huid’ van sensoren ontwikkeld die druk, afstand, versnelling en temperatuur kan bepalen.

Botsingen voorkomen

De sensoren in de robothuid kunnen de robot helpen om contact/botsingen met mensen te vermijden. Consortium partners CNRS-LAAS en Siemens PLM hebben de technologie geleverd voor ‘obstacle avoidance’.

‘Dynamische collision avoidance kunnen de productiviteit verhogen van robots die met mensen samenwerken op de fabrieksvloer’, zegt onderzoeker Carlos Hernandez Corbato van de TU Delft. ‘Een ander voordeel van deze robothuid is dat het zelfkalibrerend is. Hierdoor kan de robothuid snel geïnstalleerd en geconfigureerd worden bij diverse robotarmen.

‘De sensoren meten druk, afstand, versnelling en temperatuur. Deze UR5 robotarm heeft bovendien als groot voordeel dat hij zelfkalibrerend is.’

‘De TU Delft heeft zich vooral gericht op de software (open source) voor de UR5 robotarm en op de integratie van alle systemen. Het systeem met sensoren is in principe van toepassing op robotarmen in allerlei toepassingen.’

Factory in a Day

De robotarm is nog in ontwikkeling; in september, bij de afsluiting van Factory in a Day, volgt het laatste prototype. Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ‘Factory in a Day’ probeert daar verandering in te brengen door het ontwikkelen van een flexibel, leasebaar en goedkoop robotica-systeem. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners en de TU Delft is de penvoerder.

RoboBusiness Europe 2017

De bijzondere robotarm is te zien bij het evenement RoboBusiness Europe (booth B170), dat van 19 tot en met 21 april 2017 plaatsvindt in Den Haag en Delft. Het evenement verenigt de vakbeurzen en congressen RoboBusiness Europe, TUS Expo en ROS-Industrial Summit en wordt daarmee één van de grootste robotica-evenementen ter wereld. Er worden meer dan 4.000  bezoekers vanuit de hele wereld verwacht. De congressen vinden plaats in het World  Forum in Den Haag en er is een uitgebreid programma in Delft en omstreken.

Meer informatie

Vertegenwoordigers van de media die naar RoboBusiness Europe willen komen, kunnen accreditatie aanvragen via robobusinesseurope.com/press/

Dr. Carlos Hernandez Corbato - TU Delft
c.h.corbato@tudelft.nl, 015 27 88643