Hoe vaak zie je een groot plein vol met hoppende robots? Toch is dat precies de aanblik van de Markt van Delft op woensdag 21 juni, tijdens de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd voor eerstejaars bachelor-studenten Werktuigbouwkunde. Wie maakt de beste robohopper?

Honderden studenten

Meer dan 70 teams, en in totaal honderden studenten, doen dit keer mee aan de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd voor eerstejaars bachelor-studenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. De wedstrijd maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma, en is een belangrijke oefening in het samenwerken en ontwerpen voor eerstejaars bachelor-studenten. In het verleden werden ook al opvallende opdrachten uitgevoerd, zoals de mechanische honkbalwerper, de robokelner en de penaltyschietmachine.

Nieuw
Dit keer is het onderwerp dus springende robots. En voor het eerst vindt de wedstrijd volledig buiten de campus van de TU Delft plaats. Robots zien we vaak voortbewegen op wielen maar ook lopende robots komen we tegen. Sommige robots gebruiken geavanceerde loopmechanismen, waar de ‘strandbeesten’ van kunstenaar Theo Jansen een voorbeeld van zijn. Maar springende robots zijn nog een relatief nieuw onderwerp, ook in de wetenschap. Op termijn zouden zulke springers kunnen assisteren, bijvoorbeeld na een ramp, vooral op moeilijk begaanbaar terrein.

Leren van de natuur
Een van de uitgangspunten van de wedstrijd is leren van de natuur, als inspiratie voor nieuwe technische oplossingen. Dit bio-inspired design heeft al geleid tot veel innovatieve oplossingen. Veel dieren maken een springbeweging, vooral als ze zich snel voortbewegen; denk bijvoorbeeld aan een hond die snel achter een bal aan holt of een roofdier dat zijn prooi bespringt.

Verhuisdoos
De uitdaging voor de studenten was dus om een robot te ontwerpen die zo snel mogelijk kan voortbewegen via een repeterende springbeweging. Daarbij moet de robohopper na een sprong of een aantal sprongen tot stilstand komen zonder om te vallen en klaar staan om weer verder te springen.

De robohopper moet tevens voldoen aan een aantal ontwerpeisen. Zo moet hij, eventueel in gedemonteerde toestand, in een verhuisdoos passen en vanuit de doos in 10 minuten operationeel zijn.

Vrij hoppen of afstand?
De teams kunnen verder kiezen uit twee energiebronnen: perslucht of elektrisch, en voor drie verschillende wedstrijdelementen.  Een eerste mogelijkheid is het Vrij Hoppen. Dit betreft het zo snel mogelijk voortbewegen in een rechte baan via een repeterende springbeweging (zonder begeleiding).

Een tweede categorie is de Afstandsprong: zo ver mogelijk springen en uitkomen in de uitgangspositie zonder om te vallen. Ten slotte is er het Begeleid Hoppen. Dit is zo snel mogelijk voortbewegen in een cirkelvormige baan via een repeterende springbeweging (in een soort molen).

Programma

Het programma van woensdag 21 juni:
09.00 – 09.15 uur     Opening
09.15 – 12.45 uur     Eerste ronde
12.45 – 13.30 uur     Herkansingen
13.30 – 13.45 uur     Juryberaad / Pauze
13.45 – 14.00 uur     Uitreiking van twee ontwerpprijzen
 
De 16 teams met de beste prestatie gaan door naar de finaleronde
 
14.00 – 14.45 uur    Finaleronde
15.00 – 15.15 uur    Uitreiking van nog twee ontwerpprijzen
15.15 – 15.30 uur    Prijsuitreiking voor de beste sprongprestaties door Mw. Marja van Bijsterveldt, Burgemeester van Delft

Meer informatie

De ontwerpwedstrijd ‘Robohopper’ vindt plaats op woensdag 21 juni op de Markt in Delft. De binnenstad van Delft is beperkt toegankelijk voor voertuigen en kent een kentekenregistratiesysteem. Wij verzoeken vertegenwoordigers van de pers vriendelijk om zich van tevoren aan te melden bij Ilona van den Brink (persvoorlichting TU Delft): i.vandenbrink@tudelft.nl, 015-2784259.

Meer achtergrondinformatie over de opdracht aan de studenten op de Robohopper-website 

Webpagina met oa. filmpjes over de opdracht en de voortgang 

/* */