Bij het eerste internationale symposium ‘Secrets of Superhero Science, dat deze week aan de TU Delft werd gehouden, kondigde de Delftse onderzoeker en hoofdredacteur Barry Fitzgerald de start aan van het wetenschappelijke journal Superhero Science and Technology. Fitzgerald doet een oproep voor artikelen waarin nieuw en innovatief onderzoek in wetenschap, technologie en ethica wordt beschreven, met een link naar superhelden, superschurken, superkrachten, strips of films.

Superheldenwetenschap

Dankzij modern wetenschappelijk onderzoek en geavanceerde technologie zijn we dichter dan ooit bij het creëren van superkrachten voor superhelden, zoals Wonder Woman, de X-Men, Spider-Man en Iron Man, en die van superschurken als Magneto en de Green Goblin. Bij het symposium werden diverse voorbeelden gegeven: CRISPR/Cas en mutanten zoals de X-Men, exoskeletten en Iron Man, nanovisie en Ant-Man, en natuurlijk de ethica van superheldenwetenschap.

Open access-journal

Het journal wil een platform zijn waar meer van dergelijk onderzoek kan worden gepresenteerd. Maar Fitzgerald vindt het ook belangrijk dat wetenschap en technologie het grote publiek bereiken en daarom combineert hij het wetenschappelijke thema met het populaire thema van superhelden. Open access is dan ook een logische keuze voor dit journal, dat gepubliceerd zal worden op TU Delft Open Journal Systems. De eerste editie verschijnt in oktober.

Barry Fitzgerald

Barry Fitzgerald is de schrijver van de populaire boeken Secrets of Superhero Science en Secret Science of Santa Claus, waarin hij de echte wetenschap achter de beroemdste superhelden uitlegt, respectievelijk verklaart hoe de Kerstman op kerstavond de hele wereld over kan reizen.
Volgens Fitzgerald - die, nadat hij als kind de film Superman had gezien, “zo snel mogelijk superkrachten wilde” – is elke superheldenfilm niet alleen een poort naar een wereld vol superheldenavonturen, maar ook naar een wereld van echte, geavanceerde wetenschap en technologie. Met het boek Secrets of Superhero Science en nu ook met het wetenschappelijke journal Superhero Science and Technology wil hij beide werelden een plaats geven.

Meer informatie

Meer over Barry Fitzgerald: https://bwscience.com
Contact: B.Fitzgerald@tudelft.nl, https://twitter.com/bwsciencenow, en specifiek voor het journal superheroscitech@gmail.com
Houd https://twitter.com/SuperSciTech in de gaten voor updates over bijdragen aan het journal.
Roy Meijer, wetenschapsvoorlichter TU Delft, 015 2781751, r.e.t.meijer@tudelft.nl

/* */