Op 27 september opende het Teaching Lab van de TU Delft: een plek speciaal ingericht voor onderwijsontwikkeling. Docenten kunnen er experimenteren met hun onderwijs, ervaringen delen en samenwerken met collega’s. De ruimtes zijn naar wens gemakkelijk anders op te stellen door het flexibele meubilair. Ook kunnen docenten een beroep doen op collega’s met ervaring in het ondersteunen van onderwijsinnovatie. Het Teaching Lab is ook het hoofdkwartier voor de nieuw opgerichte Delft Teaching Academy, de community van en voor alle TU Delft docenten. 

De manier waarop de TU Delft werkt aan kwaliteitsbewaking en vernieuwing van het onderwijs, zowel top-down als bottom-up, kreeg begin september nog een compliment van de NVAO. In dit nieuwe lab komen al deze onderwijsinitiatieven samen onder één dak.

“We horen van docenten dat ze behoefte hebben aan een plek waar ze aan de slag kunnen met de ontwikkeling van hun onderwijs. Waar ze kunnen experimenteren met hun ideeën, kunnen zien wat collega’s doen en een beroep kunnen doen op zowel technische als onderwijskundige ondersteuning,’ zegt Anka Mulder, vice-voorzitter van de TU Delft. “Of de docent nu een nieuwe vorm van toetsing of een online cursus wil ontwikkelen, of zijn Power Point presentatie interactiever wil maken, hij of zij kan hier terecht.

Speciale aandacht gaf Anka Mulder tijdens de opening aan het team dat zich de afgelopen drie jaar heeft beziggehouden met het doorvoeren van  innovaties in het wiskunde service onderwijs.

Het Teaching Lab met een knalgele inrichting ligt naast PULSE, het nieuwe onderwijsgebouw van de TU Delft dat in 2018 in gebruik wordt genomen. Daar kunnen de ideeën die in het Lab zijn ontwikkeld en getest in de praktijk worden gebracht. Onderwijsontwikkelaars en andere nieuwsgierigen kunnen altijd binnen lopen voor een kijkje en kopje koffie. Of aansluiten bij de wekelijkse vrijdagmiddaglunch.

Faciliteiten

  • Een forum voor grote groepen (tot 100 personen, met scherm)
  • Onderzoeksruimtes voor onderwijs experimenten
  • Mini studio voor do-it-yourself opnames
  • Videoconferentieruimte (tot 13 personen)
  • 8 Project/workshopruimtes (4-36 personen)
  • Huiskamer & informele ontmoetingsruimtes
  • Verschillende individuele- of groepswerkruimtes
  • VR & AR hulpmiddelen
  • Interactieve & digitale whiteboards

Meer informatie

Tessa van Puijenbroek