De Delftse spinoff Atmos UAV presenteert op 23 mei Marlyn, een hybride drone die de flexibiliteit van een helikopter combineert met de snelheid en het bereik van een toestel met vaste vleugels. Het toestel kan snel grote terreinen in kaart brengen voor bedrijven in onder meer de bouw, mijnbouw, landbouw en bosbouw.

Marlyn vliegt met zowel vleugels als propellers. Daardoor kan het verticaal opstijgen, en dus op moeilijk bereikbare plekken vertrekken en landen. Door horizontaal te vliegen kan een hoge snelheid behaald worden en kan een projectlocatie tot 10 maal sneller worden ingemeten. Het toestel heeft een bereik van ongeveer 60 km. Door de hybride technologie kan het toestel ook vliegen bij hoge windsnelheden.  

Atmos UAV is ontstaan uit een bachelorproject aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. De opdracht was het ontwerpen van een Unmanned Aerial System dat in staat was de uitdaging aan te gaan in de UAVForge Challenge, een internationale competitie die strenge eisen stelde aan het ontwerp, waaronder de mogelijkheid om verticaal op te stijgen, een zekere afstand af te leggen, ter plekke observaties te doen en dat alles binnen beperkte tijd. Het team deed onderzoek naar onbemande helikopters en vliegtuigen, die ze uiteindelijk combineerden om te profiteren van de voordelen van beide types.

Lees verder