Van Kroboot tot Garderobot: studenten TU Delft presenteren robotoplossingen

Nieuws - 18 januari 2017

De weg vinden zonder tegen iemand op te botsen, snel een drankje pakken zonder het om te laten vallen, je eigen jas herkennen in een garderobe: mensen doen dat meestal moeiteloos, maar voor robots is het nog een grote uitdaging. Delftse studenten van de minor Robotica zochten aan de hand van een concrete opdracht (bijvoorbeeld: ‘Maak een robot die het kroos uit de grachten haalt’) naar oplossingen voor deze problemen. De eerste demonstratie van de resultaten van deze minor vindt plaats in het Science Centre in Delft -  de plek waar de technologie achter alledaagse en minder alledaagse situaties zichtbaar wordt.

Een overzicht van de negen robots:

Host-robot Joost

De host-robot Joost ontvangt bezoekers van het Science Centre, geeft ze informatie over de faciliteiten en tentoonstellingen in het museum, en kijkt bij de andere robots of er bijvoorbeeld een tafeltje in de coffee corner vrij is. De robot ontvangt vragen of instructies via spraakherkenning en een touchscreen, kan zijn eigen lengte aanpassen zodat de bezoeker de robot ‘in de ogen’ kan kijken, en kan een stukje meerijden naar bijvoorbeeld de garderobe.

Garderobot

De Garderobot is een geautomatiseerde garderobe, die je jas aanneemt, ophangt en erop let tijdens het museumbezoek. De bewegingsalgoritmes van de robot zorgen ervoor dat de jas op een veilige manier aangenomen wordt en in de garderobe opgehangen wordt.

Kelnerrobot Robin

Robin is een intelligente, autonome robot die in de vernieuwde coffee corner van het Science Centre bezoekers van een drankje voorziet terwijl ze aan hun tafel zitten. De robot is transparant, zodat bezoekers precies kunnen zien wat de robot doet.

Prullenbakrobot Oscar

Prullenbakrobot Oscar maakt het de bezoekers van het Science Centre makkelijker om hun afval snel en verantwoord kwijt te raken. De prullenbak rijdt rond en moedigt bezoekers aan hun afval aan te bieden. Hij verdeelt zelf het afval over drie aparte bakken: een bak voor blikjes en flessen, een voor koffiebekers en een voor restafval. Oscar is transparant, zodat bezoekers precies kunnen zien hoe hij het afval verwerkt.

Kroosverwijder-robot KROBOOT

Kroos – een bekend probleem in de Delftse grachten. De ‘Kroboot’ kan mogelijk helpen om het kroos uit het water te verwijderen. De robot vaart autonoom door de grachten, neemt een mix van kroos en water op, en spuugt alleen het water weer uit. Camera’s en sensoren helpen het bootje om het kroos op te sporen, en om de afstand tot de kade en tot objecten in het water te bepalen.

Selfie-robot MIKA

Robot MIKA speelt in op de populariteit van ‘selfies’, Instagram en Snapchat, en neemt foto’s van bijvoorbeeld bezoekers van een festival. De foto’s worden online gezet, zodat ze kunnen worden gedeeld. Een camera met intelligente ‘vision’ algoritmes helpt de robot om mensen te herkennen en sociale interactie met hen aan te gaan.

Ballasttankinspectie-robot ‘AIR’

AIR is een semi-autonome drone die ballasttanks van schepen kan inspecteren – een lastige en soms gevaarlijke taak. De drone kan door nauwe doorgangen vliegen, zijn omgeving in kaart brengen, en de precieze problemen en hun locatie doorgeven. De inspecteur kan buiten de tank blijven, en desgewenst de drone bijsturen.  

Composietinspectie-robot ARNI

Robot ARNI inspecteert composieten (onderdelen) op defecten. Dit belangrijke maar voor mensen vaak vrij saaie proces wordt door deze robot – een Kuka-robotarm – met ultrasone sonde met behulp van water uitgevoerd. Het resultaat van deze inspectie wordt vervolgens in een CAD-model verder beoordeeld.

Komkommerpluk-robot KasPR

Komkommers plukken lijkt makkelijk, maar is door de diversiteit in vorm en de aanwezigheid van bladeren en takken voor een robot nog erg lastig. Robot KasPR bestaat uit een robotarm, een grijper en een camera om een beeld in 3D te vormen. Samen zorgen zij ervoor dat de komkommers  herkend worden, en netjes vastgepakt  en afgesneden worden.

Meer informatie

Presentatie robots van de minor Robotica: Dinsdag 24 januari, 16:00-18:00 uur, in het Science Center (Mijnbouwstraat 120 in Delft). 

De KROBOOT en MIKA de selfie-robot zullen tevens op 1 februari om 20:00 uur in het Prinsenkwartier in Delft worden gedemonstreerd in het kader van het project ‘Robots in de stad’ (BetaBalie/TOP Delft). Bekijk alvast het preview-filmpje
Alle robots van de minor Robotica zullen op 19-21 april ook te zien zijn op het RoboBusiness Europe event in het World Forum in Den Haag. 

Contactinformatie 
Carlos Hernández Corbato (coördinator minor Robotica) 015 278 8643, C.H.Corbato@tudelft.nl 
Ilona van den Brink (pers- en wetenschapsvoorlichting TU Delft) 015 278 4259, I.vandenbrink@tudelft.nl