Brandweerhelmen met werkende sirenes, draken met lichtgevende ogen, draaiende tandartsboren: honderden kinderen verlieten vorig jaar Rolfs Surprise Lab met een technische surprise, een surprise die iets kan. En dus organiseert het Science Centre Delft het Surpriselab dit jaar opnieuw: in het weekend van 25/26 november zijn kinderen welkom om met technische snufjes de gaafste surprise van de klas te maken. Onder leiding van ‘MacGyver Scientist’ Rolf Hut, andere ervaren knutselaars en met hulp van studenten kunnen kinderen wederom aan de slag om de gaafste surprise van de klas te maken. 

Rolfs Surprise Lab is een idee van de ‘tinkering scientist’ Rolf Hut van de TU Delft: “De surprise is een prachtig stukje Nederlandse folklore en heel geschikt om iets technisch in te verwerken. Met wat magneetjes, motortjes, batterijtjes en ledjes en een beetje scheikunde, kun je geweldige dingen maken, bijvoorbeeld een eigen Dokter Bibber of een draak met lichtgevende ogen en echte rook. Vorig jaar bleek dat kinderen het ontzettend leuk vinden om zo een surprise te maken. Ik hoop dat ze daardoor enthousiast worden over techniek, want enige technische basisvaardigheden hoort volgens mij iedereen te leren”.  

Surprise Pimpen

Daarom besloot Rolf Hut samen met het Science Centre Delft kinderen uit te dagen om hun surprise te pimpen met techniek. Kinderen zijn welkom in de Mekelzaal en kunnen dan samen met Rolf en een team TU-experts hun surprise-idee uitwerken. Daarna kunnen ze zelf  beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre Delft dat weekend beschikbaar stelt. “Maar nog beter is thuis alvast beginnen, bijvoorbeeld met karton of papier-maché. Dan kijken we samen hoe we die dolfijn of olifant echt gaaf kunnen maken”, zegt Hut. Rolf Hut wordt dit jaar wederom geholpen door een team bekende ‘makers’, onder andere designprofessor Jeroen van Erp en Marten Hazelaar. Deelname aan de Rolfs Surprise Lab is gratis.

Watermanagement

In zijn normale werk richt Rolf Hut zich op het gebruik van goedkope sensoren voor watermanagement. Eerder dit jaar liet hij in Myanmar een grote hoeveelheid ballonnen met GPS sensoren afdrijven in de Irrawaddy rivier. Daarnaast is Hut regelmatig in de media om over wetenschap en techniek te praten. Hij was initiatiefnemer van de succesvolle serie ‘de Maakbare Wereld’ in de Volkskrant, en is vaste gast in het radioprogramma ‘Nieuws&Co’ op NPO1.

Om mensen te stimuleren meer uitdagende surprises te maken, schreef Hut ook een boekje: “Knotsgekke surprises voor iedereen”, waar hij 24 surprises stap voor stap uitlegt. 

Meer informatie
Kijk ook op de website van het Science Centre.
Vragen? Neem contact op met Rolf Hut, r.w.hut@tudelft.nl, 06 1419 6541.

Rolfs Surprise Lab is gratis toegankelijk voor kinderen tot 12 jaar en hun ouders.

Locatie: Science Centre Delft, Mijnbouwstraat 120, 2628 RX Delft
Datum: zaterdag 25 en zondag 26 november, tijd 12.00 – 16.00 uur.