Zes spin-offs van de TU Delft presenteren zichzelf begin januari tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Sense Glove, Count3r, Fizyr, Tocano, Solar Monkey en Somnox zijn door StartupDelta geselecteerd voor het Holland Startup Pavilion, dat opnieuw onderdeel vormt van de grootste technologiebeurs ter wereld.

Special Envoy van StartupDelta prins Constantijn maakte de selectie van bedrijven vorige week bekend tijdens CES Unveiled in Amsterdam. In zijn toespraak prees hij de innovatiekracht van de Nederlandse hightechsector. “Onze techbedrijven lopen voorop met het oplossen van grote maatschappelijke problemen.” Als voorbeeld noemde hij Philips, die de gezondheidszorg radicaal verandert met nieuwe technologieën zoals het internet-of-things en kunstmatige intelligentie.

Startup boom

Maar er is nog veel meer mogelijk. “Er ligt een grote start- en scale-up boom in het verschiet, met veel baanbrekende technologieën die wachten om naar de markt te worden gebracht”, zei Constantijn, die QuTech als voorbeeld noemde. Nederland is een ‘economisch powerhouse’ en gewend om zaken te doen over de hele wereld. Dat is ook precies wat startups moeten doen om hun volle potentieel te benutten en de CES biedt hen toegang tot de VS, aldus de prins.

Als voorbeeld noemde hij Sense Glove en Fizyr. “De technologie achter de ‘virtual reality handschoen’ is uniek op dit moment”, zei Constantijn. En Fizyr zal distributiecentra fundamenteel veranderen dankzij zelflerende robots die elk pakje kunnen verplaatsen, ongeacht grootte en omvang.

Startups zijn cruciaal om de innovatie aan te jagen in elke sector, besloot de Special Envoy. Hierdoor kan Nederland een leidende positie krijgen in bijvoorbeeld medtech, cleantech, 3D printing en agri-food. “Het is daarom belangrijk dat zij alle kansen krijgen en toegang tot de beste mensen, investeerders en netwerken”, zei Constantijn.

Het is de tweede keer dat de CES een Holland Startup Pavilion krijgt, met in totaal zo’n 50 startups. Dit jaar gebeurde dat voor de eerste keer. Het paviljoen werd toen geopend door voormalig minister van Economische Zaken Kamp die een economische missie naar Silicon Valley leidde. Clear Flight Solutions, een spin-off waarin de TU Delft heeft geïnvesteerd, werd door Tech Crunch uitgeroepen tot een van de tien coolste gadgets van de beurs.