Een OK voor iedereen

Nieuws - 11 april 2018 - Webredactie 3mE

Prof. dr. Jenny Dankelman, hoogleraar Biomechanical Engineering, ontving € 120.000  van het Universiteitsfonds Delft voor haar onderzoeksproject ‘Een OK voor iedereen; Let’s make surgery safer for everyone’.

Met de bijdrage van het Universiteitsfond wil Jenny Dankelman een goedkopere versie ontwikkelen van een video-laryngoscoop. Een laryngoscoop is een medisch instrument dat ingezet wordt voor het inspecteren van het strottenhoofd. Een video-laryngoscoop combineert de conventionele laryngoscoop met een videofunctie en zorgt ervoor dat het inbrengen van een beademingsbuis in de luchtpijp aanzienlijk veiliger wordt en er minder risico op complicaties is. De gangbare video-laryngoscoop is op dit moment nog veel te duur voor lage-en midden loonlanden. Het project ‘Een OK voor iedereen’ t is de eerste stap op weg naar een gecertificeerd, robuust en betaalbaar product voor iedereen. 

Dankelman heeft als droom basischirurgie toegankelijk te maken voor iedereen. Wereldwijd overlijden er bijvoorbeeld meer mensen door het ontbreken van veilige chirurgie dan aan infectieziektes. Veilige chirurgie helpt een lagelonenland ook economisch vooruit. Bij gebrek aan veilige chirurgie blijven mensen namelijk langdurig gehandicapt, waardoor ze niet (voldoende) meer kunnen werken en hele families in hun bestaanszekerheid worden getroffen. 

Prof. dr. Jenny Dankelman
Laryngoscoop